ŽRS potrebno pet miliona KM za obnovu

0

– Pruge su osposobljene za saobraćaj, ali objekti, koji su takođe oštećeni u poplavama, još čekaju na obnovu – naveli su u ŽRS.

Naglasili su da su prioritet u obnovi bile pruge, da bi se saobraćaj mogao bezbjedno odvijati i da bi „Željeznice“ mogle biti na usluzi privredi i ostvarivati prihode.

– Građevinski dio je u dobroj mjeri saniran, ali elektrotehnička infrastruktura nije dovedena u stanje od prije poplava. S obzirom na to da koristimo vlastita sredstva, sanirali smo prioritetno pruge, one su prohodne, saobraćaj se odvija, ali da bismo ih doveli u bolje stanje, da bi bile pouzdanije i imale viši nivo osiguranja, neophodan je njihov remont i dalja ulaganja – istakli su iz ŽRS-a.

Naveli su da za saniranje štete od poplava ŽRS nije dobio pomoć iz Fonda solidarnosti za obnovu RS, ali ni u vidu povećanja granta, a nije koristio ni kreditna sredstva.

– Do sada je uloženo oko dva miliona KM vlastitih sredstava. Sanacija je rađena u vlastitoj režiji, izuzev poslova za koje ŽRS nema potrebnu mehanizaciju – naglasili su u ovom preduzeću.

 

Izvor: Glas Srpske