3D tehnologija prezentirana u Mostaru

0

 

Po riječima dr. Igora Drstvenšeka sa Strojarskog fakulteta u Mariboru, 3D tehnologija se počela prvo primjenjivat u medicini i to za implatante lubanje i instrumente, a već danas  znanstvenici uspijevaju isprintati kožu, dijelove tijela, organe, napredne prostetske udove.  

Ukazao je na zablude da 3D printer tehnologija nije samo ono što se vidi na TV-u i velikim industrijskim centrima, nego je moguće da ona bude distribuirana u naše domove ili da barem dostupna u našoj najbližoj okolini.

„Oni koji već posjeduju 3D printere pokazali su da je samo mašta granica, jer oni već printaju sve, od kuća pa do sitnih figurica, igračaka i odjevnih predmeta“, dodao je Tomislav Hercigonja iz 3D klastera 3D grupe Zagreb.

3D printeri su, kaže on, postali dostupni svima, i možete ga kupiti za 300 eura ili manje pa do onih koje se kreću i do 2 milijuna eura, ovisno čime se bavite i kakve su želje.

„Ako ste osoba koja voli praviti stvari, kreirati nove proizvode, ako ste poduzetnik, inovator, dizajner, inženjer, student, samouki majstor, hobist ili naprosto imate ideju koju biste željeli materijalizirati, onda su tehnologije digitalne proizvodnje tema koja vas treba zanimati“, poručio je Mladen Kostić u ime organizatora ovog poslovnog događaja – INTERA-e Tehnološkog parka 

Sudionici ovog događaja danas su mogli čuti sve o osnovama, praktičnim stranama i inovativnim primjenama ovih tehnologija, što je dostupno na tržištu, na koji način se primjenjuju i na koji ih način mogu primjenjivati poduzetnici, dizajneri i kreativci koji imaju ideje.

Posjetitelji su mogli pogledati i isprobati alate za digitalnu fabrikaciju koje nudi budući FabLab u INTERA-i TP Mostar – 3D printere, laserski rezač/graver, CNC strojeve, ručne power toolse i dr. 

Izvor: Akta.ba