Connect with us

TEHNOLOGIJA

Samsung preporučio korisnicima da odbiju nadogradnju na Windows 10

SVIJET – Microsoft radi zajedno sa proizvođačima širom svijeta kako bi osigurao glatku tranziciju sa starijih verzija Windowsa na novi Windows 10 operativni sistem, ali izgleda da je iskustvo koje neki dobijaju nakon prelaska na novi operativni sistem razočaravajuće u najmanju ruku.

Objavljeno

 


Izvor:

Korisnici Samsunga imaju probleme sa kompatibilnošću, a većina njih je izazvana drajverima koji ne podržavaju u potpunosti Windows 10. Kartice nekih operatera ne rade dobro sa Samsungovim uređajima, a izgleda da je toga svjesna i sama kompanija.

Samsungova podrška je poručila korisnicima da je bolje da izbjegavaju nadogradnju na Windows 10 zbog svih problema sa kompatibilnošću, objašnjavajući da u ovom trenutku nema krajnjeg roka kada će drajveri u potpunosti podržavati operativni sistem. Email do koga je došao The Register je Samsung navodno poslao korisnicima i u njemu kaže da je bolje da se drže starije verzije Windowsa zbog loših drajvera.

U email-u se takođe poručuje da onda kada drajveri budu spremni, sistem nadogradnje na Windows 10 može bezbjedno da se izvede. Ipak, tu će postojati i mali problem u vidu toga da se Microsoft-ov program besplatne nadogradnje završava u julu.

„Iskreno govoreći, mi ne predlažemo instalaciju Windowsa 10 na bilo koji Samsungov laptop ili računar, jer i dalje koordiniramo sa Microsoftom u vezi ovog pitanja“ poručilo je Samsungovo odeljenje za podršku iz Velike Britanije.

Izvor: Benchmark.rs

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Reklama

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu