Connect with us

TEHNOLOGIJA

Apple daje više novca developerima i mijenja sistem u App Store-u

SVIJET – Apple je najavio promene u App Store prodavnici aplikacija koje će omogućiti developerima da reklamiraju svoje aplikacije u rezultatima pretrage. Trenutno se u App Store-u nalazi 1,9 miliona aplikacija a 14.000 novih se dodaje svake nedjelje, pa je teško da se izdvoji neka posebna.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Zbog toga se može reći da Apple radi pravu stvar time što omogućava developerima da ih postave u rezultatima pretrage. U suprotnom, bilo bilo bi veoma teško kako za nove, tako i za stare aplikacije da budu primjećene. Top jedan posto aplikacija čini 94 posto App Store-ovog procjenjenog prihoda od 1,43 milijarde dolara u prvom tromjesečju. To znači da korisnici iOS platforme imaju težak posao da razlikuju aplikacije.

Tokom finansijskog sastanka, direktor kompanije Tim Kuk, rekao je da su u posljednjem tromjesečju prihodi od aplikacija narasli za 35 posto na godišnjem nivou. Sa usporavanjem prodaje uređaja, Apple se nada da će App Store nastaviti da kompaniji obezbjeđuje povećanje prihoda. Pored toga, dok će Apple i dalje uzimati 30 posto od prihoda aplikacije, u slučaju da pretplatnik želi da zadrži pretplatu duže od godinu dana, Apple će smanjiti svoj udio na 15 posto.

U još jednoj velikoj promjeni, Apple će sada omogućiti da sve kategorije aplikacija moći da prodaju pretplatu, uključujući i igre. Do sada se pretplata mogla ponuditi samo za aplikacije vezane za vijesti, aplikacije vezane za cloud servise, aplikacije za sastanke i za strimovanje audia i videa.

Reklama

Izvor: Benchmark

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

Reklama

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu