Apple daje više novca developerima i mijenja sistem u App Store-u

0

 

Zbog toga se može reći da Apple radi pravu stvar time što omogućava developerima da ih postave u rezultatima pretrage. U suprotnom, bilo bilo bi veoma teško kako za nove, tako i za stare aplikacije da budu primjećene. Top jedan posto aplikacija čini 94 posto App Store-ovog procjenjenog prihoda od 1,43 milijarde dolara u prvom tromjesečju. To znači da korisnici iOS platforme imaju težak posao da razlikuju aplikacije.

Tokom finansijskog sastanka, direktor kompanije Tim Kuk, rekao je da su u posljednjem tromjesečju prihodi od aplikacija narasli za 35 posto na godišnjem nivou. Sa usporavanjem prodaje uređaja, Apple se nada da će App Store nastaviti da kompaniji obezbjeđuje povećanje prihoda. Pored toga, dok će Apple i dalje uzimati 30 posto od prihoda aplikacije, u slučaju da pretplatnik želi da zadrži pretplatu duže od godinu dana, Apple će smanjiti svoj udio na 15 posto.

U još jednoj velikoj promjeni, Apple će sada omogućiti da sve kategorije aplikacija moći da prodaju pretplatu, uključujući i igre. Do sada se pretplata mogla ponuditi samo za aplikacije vezane za vijesti, aplikacije vezane za cloud servise, aplikacije za sastanke i za strimovanje audia i videa.

Izvor: Benchmark