Connect with us

TEHNOLOGIJA

Pogledajmo poređenje telefona: Sony Xperia X vs Samsung Galaxy S7

SVIJET – Kompanije Samsung i Sony nedavno su objavile svoje vodeće telefone u vidu Sony Xperia X i Samsung Galaxy S7 modela. Sony je do skoro imao običaj da izbacuje novi flagship telefon svakih šest mjeseci, ali je sada ta praksa promjenjena. Sony Xperia X je takođe jedan od tri telefona iz X serije kojim je kompanija promjenila Sony Xperia Z brendiranje vodeće serije.

Objavljeno

 

 

Iako Sony Xperia X ne sadrži najmoćniji Snapdragon 820, i dalje drži premium cijenu i pripada visokoj klasi. Dizajn oba telefona je sjajan i stilski i može se reći da skoro i da nemaju propusta. Sony je poznat po odličnom dizajnu, ali je Xperia X serija došla sa zaobljenijim ivicama, za razliku od Xperia Z modela koji je imao oštre ivice. Samsung Galaxy S7 takođe ima veoma prefinjen dizajn, pa je veoma teško odrediti koji je telefon ljepši. Vrijedi napomenuti da Xperia X i Galaxy S7 imaju slične dimenzije i težinu.

Xperia X ima 5-inčni Full HD LCD displej dok Galaxy S7 ima 5,1-inčni Quad HD Super AMOLED displej. Što se tiče operativnog sistema, oba telefona dolaze sa Android 6.0 Marshmallow platformom, ali dok Galaxy S7 ima Samsung-ov custom TouchWiz interfejs, Sony-jev telefon donosi UI koji je veoma blizu stock Androidu. Sony Xperia X ima pristojnu kameru od 23 megapiksela kojoj nedostaje 4K video snimanje, dok Galaxy S7 ima jednu od najboljih kamera na telefonima. Kada su u pitanju baterije, Xperia X ima jedinicu od 2620 mAh dok Galaxy S7 sadrži mnogo veću bateriju od 3000 mAh. Ipak, testovi su pokazali da baterija kod Xperia X telefona traje znatno duže.

Treba reći i da je Snapdragon 650 koga nalazimo kod Sony telefona značajno slabiji od Snapdragona 820 koji krasi Samsungovu perjanicu, kao i da Xperia X ima 3 GB RAM memorije spram 4 GB koliko ima Galaxy S7

{gallery}sonysamsung{/gallery}

Izvor: Benchmark

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.