Connect with us

FINANSIJE

Bez apetita za rizikom

TOKIO – Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog slabosti globalnog gospodarstva, dok je jačanje jena izazvalo pad cijena japanskih dionica za više od 2 posto.

Objavljeno

 


Izvor:

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 2,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji pale između 0,2 i 0,8 posto.Burzovni indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru porasli su, pak, između 0,1 i 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer su jučer objavljeni PMI indeksi pokazali da je proizvodna aktivnost u najvećim svjetskim gospodarstvima – od Kine, preko Europe, do SAD-a – i dalje nejaka.

„PMI indeksi su bili razočaravajući, a nove narudžbe ukazuju na samo blagi rast idućih mjeseci“, kaže Frederic Neumann, direktor u banci HSBC.

Na slabosti globalne privrede upozorila je jučer i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvitak (OECD), poručivši da je svjetska privreda upala u zamku niskog rasta. Stoga je pozvala vlasti širom svijeta da pojačaju potrošnju.

Uz to, ulagači nisu spremni značajnije mijenjati pozicije uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utjiče na smjer tržišta jer bi moglo utjecati na odluku Feda o kamatnim stopama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u maju u SAD-u otvoreno oko 170.000 novih radnih mjesta, nešto više nego u aprilu. Procjenjuje se također, da je satnica porasla za 0,2 posto.

Reklama

Budu li podaci bolji nego što se očekuje, to bi bio signal da bi američka središnja banka doista mogla povećati ključne kamatne stope već za koji mjesec, kako to najavljuje niz dužnosnika Feda.

No, to bi značilo i da se američka privreda oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom tromjesečju i da je dovoljno čvrsto da izdrži povećanje kamata.

Ako, pak, podaci budu slabiji od očekivanja, to bi značilo da Fed neće žuriti s povećanjem kamata, ali i da se nastavlja slabost najveće svjetske privrede.

Loše na tržišta utiče i pad cijena nafte. Nakon što su prošle sedmice dosegnule najviše razine u osam mjeseci, posljednjih su dana cijene ′crnog zlata′ pod pritiskom jer je ponuda i dalje veća od potražnje.

Jutros je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,3 posto, na 48,86 dolara, dok na londonskom tržištu cijena barela stagnira oko 49,70 dolara.

Oštar pad tokijskog Nikkei indeksa posljedica je, pak, jačanje jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika na inozemnim tržištima postaju manje cjenovno konkurentni.

Reklama

A na valutnim je tržištima kurs dolara jutros zaronio na 109,05 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,20 jena, a početkom sedmice 111,45 jena.

„Nekoliko je razloga jačanja jena. Prvi je slabljenje sklonosti ulagača rizičnijim investicijama, a drugi ranjivost dolara jer je njegov kurs u posljednje vrijeme prenaglo porastao. Uz to, ulagači su razočarani što japanska vlada, uz odgodu povećanja poreza na potrošnju, nije najavila i dodatno poticajne gospodarske mjere“, kaže Shin Kadota, strateg u Barclays banci.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura porasla na 1,1205 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1120 dolara.

U fokusu ulagača danas će biti i redovna sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), premda se ne očekuju nikakve promjene u monetarnoj politici.

Izvor: Seebiz

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

U BiH blokirana 103.884 računa firmi

Objavljeno

 

Od

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da su u BiH početkom prosinca bila blokirana 103.884 računa firmi te da 56.568 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Ukupan broj blokiranih računa firmi u odnosu na mjesec ranije uvećan je za 630, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 161.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.186 stranice (27 više nego prošli izvještaj) pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih poduzeća, prodavaonica, frizerskih salona, benzinskih crpki, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenoga 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Usvojen Nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu od 187,89 mil KM

Objavljeno

 

Od

Odbornici Skupštine grada Banje Luke u četvrtak su usvojili Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu u iznosu od 187,89 mil KM i uputili ga u javnu raspravu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je Nacrt budžeta za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

Stanivuković je naveo da je ovim budžetom planiran nastavak podrške građanima kroz besplatne udžbenike, građevinske dozvole, legalizaciju, priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve penzionere.

On je rekao da se Banjaluka ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer su pokrenuti važni projekti poput izgradnje centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji se očekuju u narednoj godini.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da završena 25. po redu sjednica Skupštine Grada, te da je od ukupno 29 tačaka podršku odbornika dobilo 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Nacrt budžeta za 2024. godinu.

Usvojili smo Nacrt budžeta, te nam u narednim danim predstoji javna rasprava, nakon čega ćemo već polovinom decembra zakazati novu sjednicu Skupštine Grada kako bismo raspravljali o Prijedlogu rebalansa za 2023. godinu, ali i Prijedlogu budžeta za 2024. godinu – rekao je Ninković.

Reklama

Odbornici su podržali više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Ansamblu narodnih igara i pjesama Veselin Masleša, dok je Tajlandskom boks klubu MUAY THAI u Republici Srpskoj Zlatna pobjeda dodijeljen gradski prostor u zakup pod posebnim uslovima.

Podršku odbornika dobila je i Odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banjaluke, ali i druge važne tačke.
RTRS

Nastavite čitati

NOVOSTI

Prosječna plata pokrije pola potrošačke korpe u Republici Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Prema podacima Saveza sindikata Srpske, prosječna plata u oktobru pokrila je 50,84 odsto potrošačke korpe, a porodice su najviše novca, tačnije 1.141 KM, trošile na prehranu.

“Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 641 KM, za prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 139 KM, a nabavka obuće i odjeće u oktobru mjesecu koštala je 191 KM”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Kada je riječ o prosječnoj plati, ona je veća za 13 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u septembru.

“Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u oktobru isplaćena je u oblasti  finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.728 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 975 KM”, istakli su oni.

Dodali su da su niske prosječne plate u iznosu od 991 KM u oktobru primili radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja, zatim u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u vrijednosti od 1.018 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.061 KM.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu