Connect with us

FINANSIJE

Bez apetita za rizikom

TOKIO – Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog slabosti globalnog gospodarstva, dok je jačanje jena izazvalo pad cijena japanskih dionica za više od 2 posto.

Objavljeno

 


Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 2,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji pale između 0,2 i 0,8 posto.Burzovni indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru porasli su, pak, između 0,1 i 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer su jučer objavljeni PMI indeksi pokazali da je proizvodna aktivnost u najvećim svjetskim gospodarstvima – od Kine, preko Europe, do SAD-a – i dalje nejaka.

„PMI indeksi su bili razočaravajući, a nove narudžbe ukazuju na samo blagi rast idućih mjeseci“, kaže Frederic Neumann, direktor u banci HSBC.

Na slabosti globalne privrede upozorila je jučer i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvitak (OECD), poručivši da je svjetska privreda upala u zamku niskog rasta. Stoga je pozvala vlasti širom svijeta da pojačaju potrošnju.

Uz to, ulagači nisu spremni značajnije mijenjati pozicije uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utjiče na smjer tržišta jer bi moglo utjecati na odluku Feda o kamatnim stopama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u maju u SAD-u otvoreno oko 170.000 novih radnih mjesta, nešto više nego u aprilu. Procjenjuje se također, da je satnica porasla za 0,2 posto.

Reklama

Budu li podaci bolji nego što se očekuje, to bi bio signal da bi američka središnja banka doista mogla povećati ključne kamatne stope već za koji mjesec, kako to najavljuje niz dužnosnika Feda.

No, to bi značilo i da se američka privreda oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom tromjesečju i da je dovoljno čvrsto da izdrži povećanje kamata.

Ako, pak, podaci budu slabiji od očekivanja, to bi značilo da Fed neće žuriti s povećanjem kamata, ali i da se nastavlja slabost najveće svjetske privrede.

Loše na tržišta utiče i pad cijena nafte. Nakon što su prošle sedmice dosegnule najviše razine u osam mjeseci, posljednjih su dana cijene ′crnog zlata′ pod pritiskom jer je ponuda i dalje veća od potražnje.

Jutros je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,3 posto, na 48,86 dolara, dok na londonskom tržištu cijena barela stagnira oko 49,70 dolara.

Oštar pad tokijskog Nikkei indeksa posljedica je, pak, jačanje jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika na inozemnim tržištima postaju manje cjenovno konkurentni.

Reklama

A na valutnim je tržištima kurs dolara jutros zaronio na 109,05 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,20 jena, a početkom sedmice 111,45 jena.

„Nekoliko je razloga jačanja jena. Prvi je slabljenje sklonosti ulagača rizičnijim investicijama, a drugi ranjivost dolara jer je njegov kurs u posljednje vrijeme prenaglo porastao. Uz to, ulagači su razočarani što japanska vlada, uz odgodu povećanja poreza na potrošnju, nije najavila i dodatno poticajne gospodarske mjere“, kaže Shin Kadota, strateg u Barclays banci.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura porasla na 1,1205 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1120 dolara.

U fokusu ulagača danas će biti i redovna sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), premda se ne očekuju nikakve promjene u monetarnoj politici.

Izvor: Seebiz

Reklama
Nastavite čitati

FINANSIJE

Prodati trezorski zapisi FBiH za 28 miliona KM

Objavljeno

 

Od

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 28.222.037 KM. U sklopu 66 transakcija ukupno je prometovano 19.105 vrijednosnih papira.

Danas je održana 75. aukcija trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine s rokom dospjeća od 6 mjeseci. Metodom višestrukih cijena upisano je ukupno 2.845 trezorskih zapisa, čime je za emitenta prikupljeno ukupno 27.954.184 KM.

  • Vrijednost BIFX-a je pala za 0,28 indeksnih poena na 668,44 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,04 %
  • Vrijednost indeksa SASX-10 je porasla za 0,63 indeksna poena na 943,98 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,07 %
  • Vrijednost indeksa SASX-30 je porasla za 3,58 indeksnih poena na 1.883,42 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,19 %
  • Vrijednost SASE Islamskog indeksa – u saradnji sa BBI, SASX-BBI je porasla za 5,66 indeksnih poena na 10.626,51 poen, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,05 %
  • Vrijednost indeksa SASX-Fundamentals, SASX-FN je porasla za 1,17 indeksnih poena na 17.334,92 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,01 %
  • Na Kotaciji privrednih društava i Kotaciji obveznica nije bilo zaključenih transakcija.

Na Kotaciji fondova ostvaren je promet dionicama ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2 ) u iznosu od 220,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 500 dionica. Kurs ovog fonda iznosio je 0,44 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST1 ostvaren je promet od 173.827,59 KM; u sklopu 15 transakcija prometovano je 5.534 dionice. Najveći dnevni promet ostvaren je dionicama emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2 ) u iznosu od 131.325,00 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 51,50 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST2 ostvaren je promet dionicama emitenta IGMAN DD KONJIC (simbol IGKCRK3 ) u iznosu od 1.870,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 11 dionica. Kurs ovog emitenta iznosio je 170,00 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST3 i na Tržištu za emitente u stečaju nije bilo ostvarene trgovine.

Najveći dnevni porast vrijednosti zabilježile su dionice emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2) od 3,00 % i dostigle su cijenu od 51,50 KM, dok je dnevni pad registrirao ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2) od 2,22 % sa cijenom od 0,44 KM.

Reklama

Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama emitenta:

– BROVIS DD VISOKO (simbol: BROVRK2) u vrijednosti od 91.935,00 KM, u sklopu 33 transakcije prometovano je 10.215 dionica.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

BIZNIS

Telekom Srpske ili BH Telecom: Ko trenutno vrijedi više!?

Objavljeno

 

Od

Dionice kompanije Telekom Srpske, odnosno Mtel, pale su opet danas na najnižu cijenu u posljednjih nekoliko godina.

Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi dionice ove kompanije su oslabile za 0,87 posto i zasustavile se na 1,14 KM. Ovo je najniža cijena u posljednjih nekoliko godina, izvještava BiznisInfo.ba. Prema ovoj cijeni dionice, ukupna tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost kompanije, je oko 560 miliona KM.

Podsjetimo da je pad vrijednosti kompanije počeo 25. maja prošle godine kada je firma izgubila oko četvrtine vrijednosti za samo dva dana.

To se desilo nakon odluke kompanije da ne isplati polovinu zarade dioničarima. Iz firme je nedugo nakon toga rečeno da je riječ o kratkoročnom padu te da će se vrijednost dionica brzo vratiti na stari nivo, ali se to nikad nije desilo, a pad vrijednosti se nastavio sve do danas. Prije toga vrijednost kompanije je bila oko 800 miliona maraka.

Poređenja radi, vrijednost dionice BH Telecoma danas je oko 12,5 KM. S obzirom da je kapital kompanije podijeljen na 63.457.358 dionica, tržišna vrijednost BH Telecoma trenutno je nešto preko 793 miliona maraka. Vrijednost BH Telecoma trenutno je, dakle, čak 40 posto veća od Mtelove.

Pritom je ovo najniža vrijednost dionice BH Telecoma od početka godine. Dionice firme su u januaru išle i do 14,5 KM, što diže vrijednost firme na čak 920 miliona KM, prema podacima BiznisInfo.ba.

Reklama

Ovo pokazuje da je BH Telecom puno interesantniji investitorima uprkos činjenici da se Mtel brže širi zbog činjenice da investira mnogo više novca u akvizicije. Ulagačima se očito ne sviđa činjenica što agresivno širenje ide preko leđa dioničara.

Mtel je većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, iza kojeg stoji država Srbija.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

FINANSIJE

Vlada RS donijela odluku: Minimalac će biti 900 KM

Objavljeno

 

Od

Najniža zagarantovana zarada (minimalac) od 1. januara 2024. u Republici Srpskoj biće 900 KM, odlučila je Vlada Republike Srpske.

Obrazlažući ovu odluku, Danijel Egić, ministar rada i biračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kazao je nakon 51. sjednice izvršne vlasti da prema zakonu o radu, Ekononsko socijalni savjet RS trebalo da u posljednjem kvartalu predloži iznos najniže zarade, te da Vlada, bila primorana da utvrdi iznos minimalca, jer socijalni partneri u Srpskoj, odnosno predstavnici Saveza sindikata RS, Unije poslodavaca RS i upravo Vlade Srpske, nisu mogli da se dogovore o ovom pitanju, jer su, svako za sebe, imali različite prijedloge o iznosu ove zarade, a koja trenutno iznosi 700 KM.

Odgovarajući na pitanje: Kako Vlada Republike Srpske planira pomoći poslodavcima koji neće moći izdržati povećanje minimalca na 900 maraka?, Egić je kazao da ne može da kaže tačno kako.

Uvjereni smo da će to biti jako mali poslodavaca. Prema Zakonu o radu najniža plata se isplaćuje samo ako radnik ne može svojim radom da nadomjesti tu platu. A znamo svi da svi radnici više zarađuju, a plaćeni su, bar po minimalcu. To smo znali utvrditi kad bi inspekcije išle po preduzećima. To je ta siva zona, koju moramo da iskorijenimo i očistimo„, naglasio je on.

Nije uračunat topli obrok i prevoz u najnižu platu“ , poručio je Egić, odgovarajući na ovo pitanje.

Podsjećamo, prvo je predsjednik Srpske Milorad Dodik iznio ideju da minimalac bude 1.050 maraka, nakon čega je krenulo licitiranje.

Reklama

Poslodavci su smatrali da je realno da bude 750 KM sa svima davanjima, što je za sindikalce bilo potpuno neprihvatljivo.

Pominjali su iznos od minimalno 950 KM, ali i uz poruku da prihvataju i Dodikovu ideju.

On je rekao da će od januara 2024. biti uveden jedinstven borački dodatak od tri KM za sve boračke kategorije, od prve do sedme.

To se, podsjetimo, odnosi na sve borce koji su bili u zoni borbenih dejstava, minimalno mjesec dana.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu