Bez apetita za rizikom

0

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 2,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji pale između 0,2 i 0,8 posto.Burzovni indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru porasli su, pak, između 0,1 i 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer su jučer objavljeni PMI indeksi pokazali da je proizvodna aktivnost u najvećim svjetskim gospodarstvima – od Kine, preko Europe, do SAD-a – i dalje nejaka.

„PMI indeksi su bili razočaravajući, a nove narudžbe ukazuju na samo blagi rast idućih mjeseci“, kaže Frederic Neumann, direktor u banci HSBC.

Na slabosti globalne privrede upozorila je jučer i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvitak (OECD), poručivši da je svjetska privreda upala u zamku niskog rasta. Stoga je pozvala vlasti širom svijeta da pojačaju potrošnju.

Uz to, ulagači nisu spremni značajnije mijenjati pozicije uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utjiče na smjer tržišta jer bi moglo utjecati na odluku Feda o kamatnim stopama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u maju u SAD-u otvoreno oko 170.000 novih radnih mjesta, nešto više nego u aprilu. Procjenjuje se također, da je satnica porasla za 0,2 posto.

Budu li podaci bolji nego što se očekuje, to bi bio signal da bi američka središnja banka doista mogla povećati ključne kamatne stope već za koji mjesec, kako to najavljuje niz dužnosnika Feda.

No, to bi značilo i da se američka privreda oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom tromjesečju i da je dovoljno čvrsto da izdrži povećanje kamata.

Ako, pak, podaci budu slabiji od očekivanja, to bi značilo da Fed neće žuriti s povećanjem kamata, ali i da se nastavlja slabost najveće svjetske privrede.

Loše na tržišta utiče i pad cijena nafte. Nakon što su prošle sedmice dosegnule najviše razine u osam mjeseci, posljednjih su dana cijene ′crnog zlata′ pod pritiskom jer je ponuda i dalje veća od potražnje.

Jutros je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,3 posto, na 48,86 dolara, dok na londonskom tržištu cijena barela stagnira oko 49,70 dolara.

Oštar pad tokijskog Nikkei indeksa posljedica je, pak, jačanje jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika na inozemnim tržištima postaju manje cjenovno konkurentni.

A na valutnim je tržištima kurs dolara jutros zaronio na 109,05 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,20 jena, a početkom sedmice 111,45 jena.

„Nekoliko je razloga jačanja jena. Prvi je slabljenje sklonosti ulagača rizičnijim investicijama, a drugi ranjivost dolara jer je njegov kurs u posljednje vrijeme prenaglo porastao. Uz to, ulagači su razočarani što japanska vlada, uz odgodu povećanja poreza na potrošnju, nije najavila i dodatno poticajne gospodarske mjere“, kaže Shin Kadota, strateg u Barclays banci.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura porasla na 1,1205 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1120 dolara.

U fokusu ulagača danas će biti i redovna sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), premda se ne očekuju nikakve promjene u monetarnoj politici.

Izvor: Seebiz