Brexit kao dobra prilika za zaradu

0

 

Scenario 1: Velika Britanija napušta EU
Ukoliko u četvrtak prvi rezultati pokažu da je većina Britanaca glasala za napuštanje EU, doći će do ekstremnih pomaka na finansijskim tržištima. Funta će vjerovatno u roku od nekoliko sati oslabiti 5-10% u odnosu na sve ostale najvažnije svjetske valute, a akcije britanskih kompanija će vjerovatno još više pasti. Evro će u ovom scenariju takođe oslabiti barem nekoliko odsto, jer bi izlazak VB iz EU izazvao strah od raspada cijele EU i nepovjerenje u zajedničku valutu.

Valute koje imaju status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, kao što su američki dolar, švajcarski franak i japanski jen, naglo bi ojačale u odnosu na ostale valute, a posebno u odnosu na britansku funtu. Cijena zlata bi takođe naglo skočila, možda čak i desetak odsto tokom tog dana. Ali nakon početne panike i ekstemno velikih pomaka, u narednim danima došlo bi do smirivanja na tržištima i stabilizacije kurseva i cijena ostalih finansijskih instrumenata na vjerovatno nešto normalnijim nivoima od onih koje će biti dosegnute u četvrtak uveče, ukoliko dođe do Brexita.

Scenario 2: Velika Britanija ostaje u EU
U ovom slučaju došlo bi do olakšanja nakon nekoliko mjeseci iščekivanja i razmišljanja o mogućim posljedicama Brexita. Odmah pri objavi prvih podataka o rezultatu, došlo bi do masovnog zatvaranja prodajnih pozicija na britanskoj funti koje su otvarane poslednjih mjeseci, što bi uzrokovalo naglo jačanje britanske valute. Budući da investitori na finansijskim tržištima smatraju da je vjerovatnoća Brexita nešto manja nego što ankete pokazuju, pomak kursa funte u odnosu na ostale valute bio bi nešto manji nego u prvom scenariju. Funta bi u prvom talasu ojačala vjerovatno samo 5%, pa bi u mjesecima nakon referenduma nastavila da jača jer bi britanska centralna banka napokon mogla da počne sa podizanjem kamatne stope, što je do sada odgađala, zbog rizika koji je referendum predstavljao za ekonomiju.

Cijene akcija britanskih kompanija bi takođe skočile za barem nekoliko odsto, dok bi cijena zlata naglo pala. Valute koje su posljednjih nedelja i mjeseci jačale zbog prebacivanja kapitala u sigurna utočišta (ponajviše japanski jen), naglo bi oslabile.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je, bez obzira na ankete, ostanak VB u EU i jačanje britanske funte u narednim mjesecima ipak izgledniji scenario. Na sam dan referenduma moguće je u vrlo kratkom roku ostvariti profit i do nekoliko desetina odsto u samo nekoliko sati, ali takvo trgovanje je vrlo rizično zbog naglih i ekstremno velikih pomaka do kojih može doći. Puno bolja opcija je pozicije otvoriti nakon objave rezultata i profitirati na vraćanju cena na finansijskim tržištima prema fer nivoima nakon što se panika ili euforija smire.

 

Izvor: BiF