Connect with us

FINANSIJE

Na pragu novog zaduženja, a već imamo 8 milijardi i 401 milion KM javnog duga

SARAJEVO – Spoljni dug Bosne i Hercegovine na dan 31. decembra 2015. godine iznosi osam milijardi i 401 milion KM, a isti obuhvata vanjski državпi dug u iznosu od 8 milijardi i 246 miliona KM koji je alociran na Federaciju Bosne i Hercegovine, Repubiku Srpsku, Brčko Distrikt BiH i Institucije Bosne i Hercegovine, te vanjski dug entiteta i Distrikta u iznosu od 155 miliona KM, piše Patria.

Objavljeno

 

Ovu će Informaciju o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine, a koju je podnijelo Vijeće ministara BiH razmatrati poslanici Predstavničkog doma PSBiH te se detaljno informisati o ovoj značajnoj temi i to već na sjednici 27. juna.

Spoljni dug Bosne i Hercegovine u 2015. godini se povećao za 2,23% (183,22 miliona KM) u odnosu na 2014. godinu, a što je rezultat angažovanja odobrenih kreditnih sredstava, umanjenih za iznos plaćenih glavnica uz korekciju dijela koji se odnosi na kursne razlike u posmatranom periodu.

U 2015. godini angažovano je 400,98 miliona KM odobrenih kreditnih sredstava, od čega se 21% odnosi na kredite čija su prva povlačenja роčеlа u 2015. godini (CEB, IDA i IBRD). Od ukupnog iznosa povučenih sredstava 34,37% se odnosi na IBRD, 30,16% na EIB, na IDA i EBRD 11,33%, odnosno 5,41% itd..

– Približno polovina vanjskog duga BiH je izložena kamatnom riziku, odnosno riziku promjene kamatnih stopa. Naime, učešće kredita sa varijabilnom kamatnom stopom u strukturi vanjskog duga je 49,8%, što ukazuje da je oko polovina portfolija spoljnog duga izložena promjenama referentnih kamatnih stopa na tržištu, a što može uticati na troškove servisiranja duga. Prosječno je potrebno 4,2 godine za refiksiranje kamatne stope, odnosno do promjene kamatne stope za spoljni dug, a dug koji se refiksira u prvoj godini je 52,4%, odnosno u 2016. godini 52,4% ukupnog vanjskog duga je podložno promjenama kamatnih stopa – stoji u informaciji.

U odnosu na prethodnu godinu, rizik kamatne stope se neznatno smanjio, a u cilju daljeg smanjenja izloženosti ovom riziku poželjno је zaduživanje po fiksnoj kamatnoj stopi pritom vodeći računa o odnosu troška i rizika s obzirom da je trenutno trošak varijabilne kamatne stope niži od troška fiksne kamatne stope.

Inače, BiH je na pragu novg zaduženja kod MMF-a, a pismo namjere je već posano, no javnost još ne zna šta je u njemu. Spominje se nova milijarda KM zaduženja.

Izvor: Biznis.ba

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.