Direktori mogu da odahnu, do kraja godine plate po starom

0

 

„EuroBlic“ saznaje da Vlada Republike Srpske nema u planu da do kraja godine radi na novim zakonskim rešenjima po kojim bi se prvim ljudima tih institucija smanjile plate i ukinule brojne privilegije.

Predsjednica Administrativne komisije NS Republike Srpske Spomenka Stevanović kaže da to potvrđuje činjenica da Vlada nije ispunila odluku Parlamenta, koji ju je krajem prošle godine zadužio da ograniči njihova mjesečna primanja.

„Tražićemo od NS Republike Srpske da opomene Vladu da ispoštuje zaključak, jer pojedinci u tim institucijama zarađuju ogromne pare“ rekla je Stevanovićeva.

Otkriva da je njena stranka (DNS) nezadovoljna radom Vlade, iako u njoj sjede i njihovi ministri. Kaže da je najuže rukovodstvo DNS nedavno razmatralo pitanje rada ministara, te da su donijeli određene mjere za unaprjeđenje rada Vlade Republike Srpske na kojim će insistirati kod partnera SNSD i SP.

Poslanik SDS Nade Planinčević ističe da Vlada Republike Srpske treba da radi kako joj naredi Skupština i “da je iluzorno očekivati da će se nešto desiti pred izbore”.

Međutim, iz Vlade Republike Srpske poručuju da pripremaju strategiju za kontrolu izdvajanja za plate u javnom sektoru, kojom će biti obuhvaćene i naknade funkcionera koje bira ili imenuje NS RS. Nakon toga, najavljuju donošenje potrebnih zakonskih rešenja.

Najplaćeniji Šnjegota i Injac

Od direktora koje imenuje NS RS najplaćeniji su glavni revizor Duško Šnjegota, direktor Agencije za bankarstvo Slavica Injac i predsednik Ustavnog suda Džerard Selman sa platom od oko 5.000 KM.

Prate ih direktor Agencije za osiguranje Božana Šljivar i članovi Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske sa primanjima od oko 4.000 KM. 

 

Izvor: Blic