Evro na najnižem nivou prema japanskom jenu u poslednje 3 godine

0

Jen je juče na tržištu u Njujorku ojačao 1 odsto prema evru, na 120,64 jena, najviši nivo od aprila 2013.  U odnosu na američku valutu, vrijednost japanske je porasla 0,4 odsto, na 105,52 jena za dolar, što je njegova najviša vrijednost od 4 maja.

Sada je samo 18 odsto investitora sklono vjerovati da će Federalne rezerve pooštriti monetarnu politiku u julu, u odnosu na 55 odsto koliko ih je u to vjerovalo prije objavljivanja podataka sa američkog tržišta rada koji je pokazao najmanji rast od 2010.

“Jen ima podršku iz više izvora, uključujući slab start evropskih tržišta akcija, sporiji globalni rast i smanjena očekivanja po pitanju povećanja kamata u SAD”, kaže Lee Hardman, strateg u Tokyo-Mitsubishi UFJ sa sedištem u Londonu.

Kako rizici na finansijskim tržištima rastu, jen bi mogao dodatno ojačati, što bi moglo prisiliti japanske monetarne vlasti da intervenišu na tržištu valuta, smatra Jane Foley, valutni strateg u Rabobank. Britanski referendum 23.juna, predstojeći izbori u Španiji i politička nesigurnost u Italiji i SAD su događaji koji čine “tržišta pomalo nervoznim”, dodaje ona.

Izvor:Bloomberg