ECB počela kupovinu obveznica preduzeća, moguća kupovina i “palih anđela”

0

 

Predsednik ECB-a Mario Draghi se nada da će ovim potezima doprinjeti naporima da se oživi slaba privredna aktivnost u 19 država evrozone, u kojoj mnoge članice nisu ispunile zacrtane ciljeve.

Bilo koja kompanija koja ima sjedište ili ogranak u evrozoni s visokim kreditnim rejtingom moći će da koristi ECB kao izvor jeftinog finansiranja, uključujuci i auto kompanije, farmaceutske firme i avio-prevoznike.

Osim u kupovanje državnih obveznica, ECB će ubuduće svakog mjeseca usmjeravati milijarde evra i u kupovine dužničkih hartija koje izdaju nefinancijske korporacije, nadajući se da će kompanije usmjeriti novac u investicije, čime bi se stimulisao rast, otvorila nova radna mesta i podigle cijene.

Spor privredni rast evrozone i deflacija prete silaznom spiralom pada cijena i plata. Cilj ECB je da inflaciju vrati do nivoa ili blizu 2 odsto, nivo koji se smatra zdravim rastom.

U okviru takozvanog programa kupovine korporativnog sektora (CSPP), ECB će kupovati korporativne obveznice s investicionim rejtingom denominovane u evrima, koje dospjevaju u roku od šest mjeseci do 30 godina.

Kupovine će se obavljati preko centralnih banaka u Belgiji, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji, Ovih šest nacionalnih centralnih banaka će nedjeljno objavljivati listu obveznica koje drže, počevši s ponedjeljkom, 18. jula, bez navođenja tačnog iznosa njihovog portfolia.

ECB je saopštila da neće kupovati obveznice izdate od strane banaka ili filijala banaka, ali će kupovati obveznice, na primer, automobilske kompanije Volkswagena, koji ima “internu banku”.

Centralna banka evrozone je takođe navela da će biti moguća i kupovina obveznica, čak i kada rejting firme padne ispod investicionog nivoa, takozvani “pali anđeli”.

Tržište za korporativne obveznice manje je od onog za državne obveznice ili akcije, a evropske kompanije radije nabavljaju novac bankarskim kreditima nego obveznicama, podseća francuska agencija.

Kako bi podstakla kreditiranje u bloku, ECB je prvo stavila neviđenu količinu jeftinih zajmova na raspolaganje bankama pod uslovom da ih odobravaju kao kredit za privredu i i domaćiunstva.

Banka je zatim krenula s programom velike kupovine aktiva, poznatog kao kvantitativno labavljenje, ili QE.

Tu šemu je poboljšala povećanjem sredstava sa 60 milijardi na 80 milijardi evra mjesečno, do marta 2017. godine, pri čemu je dio dodatnog novca banka opredjelila za nove kupovine korporativnih obveznica.

Izvor:Gdeinvestirati