Hrvatskoj stižu milijarde kredita za otplatu

0

 

Hrvatska ulazi u fazu visokih otplata javnog duga, u sljedećih deset godina za kamate i glavnicu izdvajaće, u prosjeku, 19 milijardi kuna godišnje.

Ovo je posljednja godina u kojoj se zemlja mogla pripremiti za ono što slijedi, jer dospijeva izdanje domaćih obveznica od 3,5 milijardi kuna u drugoj polovini jula.

Hrvatska je nedavno na stranom tržištu pokušala izdati obveznice u vrijednosti od milijardu evra, ali to nije uspjelo. 

Vlada je odustala od izdavanja obveznica zbog visokih kamata koje su investitori tražili, a koje su se kretale iznad pet odsto.

Visina kamata posebno zabrinjava, jer centralne banke širom svijeta vode labavu monetarnu politiku, pa su kamate izuzetno niske, osim za Hrvatsku.

Javni dug, prema posljednjim podacima, dostigao je 290 milijardi kuna, a samo za kamate država je prošle godine izdvojila oko 11 milijardi kuna.

Već početkom februara naredne godine na naplatu stiže obveznica od 5,5 milijardi kuna izdata na domaćem tržištu, a u aprilu stiže obveznica od 1,5 milijardi američkih dolara, izdata na stranom tržištu. 

Krajem novembra 2017. godine dospijeva još jedna domaća obveznica od četiri milijarde kuna.

Takve iznose neće biti moguće otplatiti bez novog zaduživanja, ali je pitanje kakvi će biti uslovi, odnosno kamate.

Izlazak Velike Britanije iz EU ili promjena politike centralnih banaka, odnosno dizanje kamatnih stopa, moglo bi da dodatno oteža finansiranje zemalja poput Hrvatske.

U julu 2018. godine na naplatu stiže obveznica od šest milijardi kuna na domaćem tržištu i 750 miliona dolara u inostranstvu.

Izvor: Srna