Connect with us

FINANSIJE

Nagli pad azijskih i evropskih dionica uoči referenduma u Velikoj Britaniji

SVIJET – Pobornici ostanka Velike Britanije u Evropskoj uniji krenuli su u pridobivanje neodlučnih glasača laburista koji bi mogli donijeti prevagu na referendumu koji se održava za deset dana.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Zabrinutost oko mogućnosti da Velika Britanija 23. juna glasa za izlazak iz EU-a smanjile su vrijednost azijskih i evropskih dionica.

Na kladionicama su pali koeficijenti za ostanak Britanije u EU-u, a dvije ankete koje je u ponedjeljak objavio ICM pokazuju da je kampanja za izlazak uvećala svoju prednost pred onima koji su za ostanak.

U debati kojoj dominira rascjep u stavu konzervativne stranke Davida Camerona oko Brexita zagovornici ostanka zabrinuti su oko toga stiže li njihova poruka do glasača laburista za koje se smatra da će donijeti prevagu na referendumu.

Pobornici ostanka pokrenuli su akciju „Laburisti uzvraćaju udarac“, organizirajući niz govora istaknutih laburista.

„U idućih 10 dana moramo širiti svoju poruku među ljudima“, rekao je bivši laburistički premijer Gordon Brown publici u Leicesteru.

Reklama

„Velikoj Britaniji je najbolje kad gleda prema van, kad je angažirana, gostoljubiva, okrenuta prema međunarodnoj sceni, svjesna svoje velike uloge u svijetu… a ne izolacionistička i zatvorena na otok“, rekao je Brown, dodavši kako „trebaju biti vođe u Evropi, a ne napustiti ju“.

Brown je zaslužan za odlučujuću intervenciju u zadnji čas prije škotskog referenduma za nezavisnost iz 2014., kad je 55 posto Škota glasalo za nastavak unije s Engleskom unatoč mnogobrojnoj podršci separatistima.

Novinari su Browna upitali kako planira uvjeriti glasače laburista koji su zabrinuti zbog razine imigracije da je to vrijedno ostanka u EU-u.

Brown smatra kako treba učiniti više po pitanju investicija u javne usluge koji su pod pritiskom zbog velike  imigracije, dodavši kako je ilegalna imigracija veći problem od EU migracije.

Iako su laburisti službeno za ostanak u EU-u, njihov vođa Jeremy Corbyn kritiziran je da ne čini dovoljno da širi tu ideju, što je on odbacio.

„Drago mi je vidjeti da su laburisti angažiraniji nego u proteklim mjesecima“, smatra Terry Scuoler, vođe trgovinske asocijacije EEF.

Reklama

„Corbyn i njegovi kolege mogli su davati veću podršku. Ohrabrujuće je da sad izlaze u javnost“, smatra Scuoler.

Sa slabim izgledima za rast, zabrinutost da će Brexit vratiti Evropu u recesiju na vrhu su liste briga investitora, koje uključuju i negativne kamatne stope i opasne ekonomske neravnoteže u Kini.

Iako većina anketa pokazuje da su Britanci i dalje podijeljeni oko referenduma, anketa koju je u petak objavio ORB, u kojoj stoji da je kampanja za izlazak 10 postotnih bodova ispred one za ostanak, uznemirila je tržišta.

Evropske dionice u ponedjeljak su pale skoro 1,9 posto, dok su azijske berze zabilježile najveći pad u četiri mjeseca.

Izvor: Akta.ba

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

U BiH blokirana 103.884 računa firmi

Objavljeno

 

Od

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da su u BiH početkom prosinca bila blokirana 103.884 računa firmi te da 56.568 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Ukupan broj blokiranih računa firmi u odnosu na mjesec ranije uvećan je za 630, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 161.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.186 stranice (27 više nego prošli izvještaj) pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih poduzeća, prodavaonica, frizerskih salona, benzinskih crpki, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenoga 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Usvojen Nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu od 187,89 mil KM

Objavljeno

 

Od

Odbornici Skupštine grada Banje Luke u četvrtak su usvojili Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu u iznosu od 187,89 mil KM i uputili ga u javnu raspravu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je Nacrt budžeta za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

Stanivuković je naveo da je ovim budžetom planiran nastavak podrške građanima kroz besplatne udžbenike, građevinske dozvole, legalizaciju, priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve penzionere.

On je rekao da se Banjaluka ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer su pokrenuti važni projekti poput izgradnje centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji se očekuju u narednoj godini.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da završena 25. po redu sjednica Skupštine Grada, te da je od ukupno 29 tačaka podršku odbornika dobilo 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Nacrt budžeta za 2024. godinu.

Usvojili smo Nacrt budžeta, te nam u narednim danim predstoji javna rasprava, nakon čega ćemo već polovinom decembra zakazati novu sjednicu Skupštine Grada kako bismo raspravljali o Prijedlogu rebalansa za 2023. godinu, ali i Prijedlogu budžeta za 2024. godinu – rekao je Ninković.

Reklama

Odbornici su podržali više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Ansamblu narodnih igara i pjesama Veselin Masleša, dok je Tajlandskom boks klubu MUAY THAI u Republici Srpskoj Zlatna pobjeda dodijeljen gradski prostor u zakup pod posebnim uslovima.

Podršku odbornika dobila je i Odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banjaluke, ali i druge važne tačke.
RTRS

Nastavite čitati

NOVOSTI

Prosječna plata pokrije pola potrošačke korpe u Republici Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Prema podacima Saveza sindikata Srpske, prosječna plata u oktobru pokrila je 50,84 odsto potrošačke korpe, a porodice su najviše novca, tačnije 1.141 KM, trošile na prehranu.

“Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 641 KM, za prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 139 KM, a nabavka obuće i odjeće u oktobru mjesecu koštala je 191 KM”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Kada je riječ o prosječnoj plati, ona je veća za 13 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u septembru.

“Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u oktobru isplaćena je u oblasti  finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.728 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 975 KM”, istakli su oni.

Dodali su da su niske prosječne plate u iznosu od 991 KM u oktobru primili radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja, zatim u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u vrijednosti od 1.018 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.061 KM.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu