Nagli pad azijskih i evropskih dionica uoči referenduma u Velikoj Britaniji

0

 

Zabrinutost oko mogućnosti da Velika Britanija 23. juna glasa za izlazak iz EU-a smanjile su vrijednost azijskih i evropskih dionica.

Na kladionicama su pali koeficijenti za ostanak Britanije u EU-u, a dvije ankete koje je u ponedjeljak objavio ICM pokazuju da je kampanja za izlazak uvećala svoju prednost pred onima koji su za ostanak.

U debati kojoj dominira rascjep u stavu konzervativne stranke Davida Camerona oko Brexita zagovornici ostanka zabrinuti su oko toga stiže li njihova poruka do glasača laburista za koje se smatra da će donijeti prevagu na referendumu.

Pobornici ostanka pokrenuli su akciju „Laburisti uzvraćaju udarac“, organizirajući niz govora istaknutih laburista.

„U idućih 10 dana moramo širiti svoju poruku među ljudima“, rekao je bivši laburistički premijer Gordon Brown publici u Leicesteru.

„Velikoj Britaniji je najbolje kad gleda prema van, kad je angažirana, gostoljubiva, okrenuta prema međunarodnoj sceni, svjesna svoje velike uloge u svijetu… a ne izolacionistička i zatvorena na otok“, rekao je Brown, dodavši kako „trebaju biti vođe u Evropi, a ne napustiti ju“.

Brown je zaslužan za odlučujuću intervenciju u zadnji čas prije škotskog referenduma za nezavisnost iz 2014., kad je 55 posto Škota glasalo za nastavak unije s Engleskom unatoč mnogobrojnoj podršci separatistima.

Novinari su Browna upitali kako planira uvjeriti glasače laburista koji su zabrinuti zbog razine imigracije da je to vrijedno ostanka u EU-u.

Brown smatra kako treba učiniti više po pitanju investicija u javne usluge koji su pod pritiskom zbog velike  imigracije, dodavši kako je ilegalna imigracija veći problem od EU migracije.

Iako su laburisti službeno za ostanak u EU-u, njihov vođa Jeremy Corbyn kritiziran je da ne čini dovoljno da širi tu ideju, što je on odbacio.

„Drago mi je vidjeti da su laburisti angažiraniji nego u proteklim mjesecima“, smatra Terry Scuoler, vođe trgovinske asocijacije EEF.

„Corbyn i njegovi kolege mogli su davati veću podršku. Ohrabrujuće je da sad izlaze u javnost“, smatra Scuoler.

Sa slabim izgledima za rast, zabrinutost da će Brexit vratiti Evropu u recesiju na vrhu su liste briga investitora, koje uključuju i negativne kamatne stope i opasne ekonomske neravnoteže u Kini.

Iako većina anketa pokazuje da su Britanci i dalje podijeljeni oko referenduma, anketa koju je u petak objavio ORB, u kojoj stoji da je kampanja za izlazak 10 postotnih bodova ispred one za ostanak, uznemirila je tržišta.

Evropske dionice u ponedjeljak su pale skoro 1,9 posto, dok su azijske berze zabilježile najveći pad u četiri mjeseca.

Izvor: Akta.ba