Isplate štedišama u BiH trebale bi početi u oktobru

0

 

Na skupu je rečeno da ovaj sporazum predstavlja temelj za napredak u rješavanju otvorenih pitanja između zemalja u regiji.

Predstavnici zemalja sukcesora ukazali su da je potrebno sprovesti sve odredbe Sporazuma o sukcesiji, te naveli da su određene aktivnosti jednostavne za realizaciju, dok druge zahtijevaju potpuni politički angažman, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Žuga, koji je ujedno i  visoki predstavnik BiH za pitanja sukcesije,  razgovarao je sa visokim predstavnicima Hrvatske, Makedonije i  Srbije o aktuelnim pitanjima.

Delegacija BiH, na čelu sa Žugom, imala je bilateralni sastanak  sa Anom Polak Petrič, visokim predstavnikom za pitanja sukcesije Slovenije, na kojem se razgovaralo o svim otvorenim pitanjima, posebno o problematici stare devizne štednje.

U vezi sa ovim pitanjem, slovenačka strana je istakla da bi prve isplate štedišama iz BiH trebalo da počnu u oktobru, a najkasnije do kraja godine.

Žuga je istakao da BiH insistira na dosljednom sprovođenju presude „Ališić i drugi“, te da bi konačni početak isplate štedišama u BiH dodatno unaprijedio odnose Slovenije i BiH.

Konferencija „Sporazum o pitanjima sukcesije – 15 godina poslije“ bila je prilika za  delegaciju BiH za razgovore sa ostalim visokim predstavnicima država sukcesora bivše SFRJ.

Izvor: Srna