Kineski predsjednik u zvaničnoj posjeti Srbiji

0

Sijeva, posjeta, inače prva posjeta jednog kineskog predsjednik Srbiji u posljednjih više od 30 godina, se u Beogradu pozdravlja kao “istorijska”.

Mandatar za sastav vlade Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će tokom Sijeve posjete biti potpisano oko 20 sporazuma o ekonomskoj i saradnji u drugim oblastima, dodavši da je to, kako je rekao – “veliki dogadjaj za Srbiju”

Kina je posljednjih godina investirala u više infrastrukturnih projekata u Srbiji, uključujući i modernizaciju pruge Beograd – Budimpešta, dok je kineska kompanija Hebei u aprilu za 52 miliona dolara otkupila željezaru Smederevo, koju će kineski predsjednik takodje obići tokom svoje posjete.

Evropska unija je sa izvjesnom zabrinutošću pratila prodaju železare, gubitaša, čije je prethodni vlasnik bila američka kompanija “Ju Es Stil” da bi je na kraju prodala vladi Srbije za simboličnu cijenu od jednog dolara. Evropske zemlje strahuju da bi jeftin kineski čelik iz Smedereva mogao dodatno da oteža situaciju na tržištu, koje je već zasićeno preteranim količinama, kako Evropljani smatraju, uglavnom kineskog čelika.

Pomoćnik kineskog ministra spoljnih poslova Liu Singhai rekao je da ‘e Sijeva posjeta doprinjeti produbljavanju uzajamnog političkog poverenja i unapredjenju praktične saradnje dvije zemlje. On odao je priznanje Srbiji za ulogu u razvoju saradnje Kine i jugoistočne Evrope i naglasio njen povoljan geografski položaj i granice sa sedam zemalja regiona.

Pored Srbije Si će posjetiti i Poljsku, a svoju turneju završiće u Uzbekistanu gdje će učestvovati na samitu Šangajske organizacije za saradnju posvećenom borbi protiv terorizma i kriminala.

 

Izvor: VOA