Srbija je na kineskoj listi najpoželjnijih partnera

0

„Put svile` nije samo saobraćajni koridor, iako svi govore uglavnom o tome. To je dio strategije zaokreta ka Evropi i ka jugozapadnoj Aziji, prije svega, Indiji i Pakistanu“, kaže Karaganov, koji je spoljnopolitički ekspert i dekan Fakulteta za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose moskovske Visoke škole za ekonomiju.

On je za „Sputnjik“ rekao da je Kina svjesna da joj se SAD sve aktivnije suprotstavljaju u Pacifičkom regionu i zato se ova zemlja opredijelila za ekonomsku ekspanziju na Zapad.

„Srbija se nalazi na kineskoj listi najpoželjnijih evropskih partnera, i Kina je spremna da ulaže novac u srpsku privredu i da kupuje infrastrukturne objekte kako bi povećala kapacitete za dalju ekonomsku ekspanziju na Zapad“, naveo je Karaganov.

On je istakao da Kina ima veoma pozitivan odnos prema Srbiji, jer je Srbija relativno nezavisna zemlja.

Prema njegovim riječima, Kina je samostalna zemlja i ni pod kojim okolnostima neće biti sa Rusijom ili sa SAD ili sa bilo kojom trećom zemljom.

„Kina ima jake ekonomske odnose sa SAD, ali se, s druge strane, politički odnosi sa Vašingtonom istovremeno pogoršavaju. Što se tiče rusko-kineskih političkih odnosa, oni su sjajni, ali politika je ispred ekonomije“, rekao je Karaganov.

On je istakao da su rusko-kineski politički odnosi u usponu i poboljšavaju se iz dana u dan, jer je Kina krenula na Zapad, a Rusija je najavila preokret ka Istoku.

„Može se reći da su se srele na pola puta, pa se dogovorile da neće smetati jedna drugoj, već naprotiv, da će se međusobno pomagati u skladu sa sporazumom o saradnji u okviru projekta `Put svile` i Evroazijske ekonomske unije“, kaže Karaganov.

On je podsjetio da je ruski Savjet za spoljnu i odbrambenu politiku svojevremeno objavio dokument „Strategija za Rusiju“, u kojem je, kao zajednički cilj, označeno formiranje zajednice Velike Evroazije, uključujući i Evropu, koja bi imala jedinstven finansijski i saobraćajni sistem, kao i jedinstvenu filozofiju zajedničkog razvoja.

„Prioritet Velike Evroazije bi pružao podršku suverenitetu zemalja članica i bio podrška pluralizmu. Okosnica ove zajednice bi mogla da postane Šangajska organizacija za saradnju“, rekao je Karaganov.

 

Izvrsno: Srna