Mljekari traže produženje prelevmana

0

 

Vlada Srbije uvela je u junu prošle godine prelevmane – uvozne takse za mlijeko u iznosu od 10 do 20 dinara po litru, i za kiselo-mlečne proizvode (od 10 do 30 dinara).

Odlukom od 30. decembra 2015. te zaštitne mjere su produžene za šest mjeseci, a taksama je obuhvaćeno i svinjsko meso, ali su u međuvremenu zaštitne mjere ukinute za određene vrste pavlake.

Kako se navodi u saopštenju PKS-a, gubitak domaće sirovinske baze mljekarske industrije stvara mogućnost da domaće tržište postane zavisno od uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, koji učestvuju u vrednosti minimalne potrošačke korpe sa oko 8,82 odsto, a prosječne potrošačke korpe sa 7,02 odsto.

Prema ocjenama mljekara, ako bi se ukinuli prelevmani, rast cijena mlijeka u inostranstvu imao bi direktan uticaj na povećanje troškova života u Srbiji.

U saopštenju PKS-a se navodi i da je udio stočarstva u vrijednosnoj strukturi poljoprivredne proizvodnje u Srbiji oko 33,1 odsto, i naglašava da je to mali procenat s obzirom na raspoložive zemljišne površine.

Dodaje se da je na sednici Grupacije mljekarske industrije PKS-a zaključeno i da smanjenje stočnog fonda utiče na smanjenje broja zaposlenih na farmama koje proizvode sirovo mlijeko, kao i na pad broja stanovnika u tim regionima.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije ranije su saopštili da su zaštitne mjere za mlijeko i mliječne proizvode uvedene zbog poremećaja na domaćem tržištu koji su nastali poremećene trgovine poljoprivrednim proizvodima usljed embarga Rusije na uvoz iz EU i ukidanja kvota za mlijeko u EU u 2015.

Izvor: beta