Robot muze krave, četka i čisti, a krave proizvode – struju

0

 

Samo primjenom novih tehnologija poljoprivredni proizvod može postati konkurentan na tržištu. I hrvatski proizvođači hrane hvataju korak s naprednim svijetom. Robotiziranu farmu muznih krava pronašli smo u Tordincima pokraj Vinkovaca.

Umjesto ljudi na ovoj slavonskoj farmi krave muzu roboti. Prednosti su višestruke.

‘Prije svega smo dobili mlijeko ekstra kvalitete jer nema nikakve kontaminacije vimena sa rukama muzača’, kaže nam vlasnik farme Davor Adžić.

Uz zvonce kravama su o vrat obješeni odašiljači.

‘Imaju svoje transpondere koji se očitavaju u robotu. Dobivaju i kompjutersku ishranu tako da je i sama proizvodnja u startu veća nekih 10-20 posto’, dodaje vlasnik.

Za više mlijeka veće kakvoće odgovorno je računalo.

‘Možemo u svakom trenutku vidjeti što se s njima događa i prema tome reagirati i liječiti, osjemeniti’, kaže veterinar Dragutin Kremer.

Robot muze, četka i čisti staju. Kravlja gnojnica se ne baca. Završava u bioplinskom postrojenju. Od bioplina nastaje struja. Na ovoj je farmi proizvodnja zaokružena. Tako 400 krava daje jedan megavat struje na sat što je dovoljno za potrebe nekoliko slavonskih sela.

Samo primjena novih tehnologija ovu je farmu održala na životu.

‘Najviše nam ta proizvodnja električne energije stabilizira proizvodnju mlijeka. To naravno nije dobro’, kaže nam vlasnik.

Na žalost – nema toga robota koji može uticati na otkupnu cijenu mlijeka. Za litru mlijeka ne mogu se kupiti ni žvake.

Izvor: Dnevnik.hr