Connect with us

INVESTICIJE

Nastavlja se unapređenje energetske efikasnosti javnih ustanova

BANJA LUKA – Unapređenje energetske efikasnosti sprovešće se i u Bolnici Foča, objektu Poliklinike Doma zdravlja Banjaluka, osnovnim školama „Dositej Obradović“ Doboj, „Mladen Stojanović“ Laktaši, „Petar Kočić“ Ugodnović, Teslić, „Vuk Karadžić“ Banjaluka, „Danilo Borković“ Gradiška, „Desanka Maksimović“ Ribnik, „Nemanja Vlatković“ Šipovo, te Stručnoj i tehničkoj školi Derventa i predškolskoj ustanovi „Pčelica“, Kozarska Dubica.

Objavljeno

 


 

Memorandumi o razumijevanju za unapređenje energetske efikasnosti u još 11 ustanova u Republici Srpskoj u kojima će biti realizovan Projekat energetske efikasnosti, vrijedan 4.678.166 KM potpisali su ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, u ime ministra zdravlja savjetnik Sanja Pajunović sa predstavnicima deset opština i gradova i 11 predstavnika javnih ustanova iz Srpske u kojima će se realizovati Projekat.

Golićeva je nakon potpisivanja novinarima rekla da se ovim dokumentom regulišu odnosi u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti na objektima, sa predstavnicima 11 javnih ustanova u deset gradova i opština u kojima će se sprovoditi Projekat energetske efikasnosti.

„Riječ je o trećem krugu objekata, podsjećam da smo ovakav memorandum potpisali krajem septembra prošle godine za prvih 11 objekata, te 7. aprila sa sljedećih 12 ustanova, odnosno 10 objekata“, podsjetila je Golićeva.

Ona je pojasnila da su rezultati energetskih pregleda ovih objekata pokazali opravdanost ulaganja jer većina njih nema termičku izolaciju – fasadu, stolarija je dotrajala, zastarjeli su sistemi grijanja i loše su krovne konstrukcije.

Prema njenim riječima, mjere energetske sanacije objekata odnose se na zamjenu fasadnih prozora i vrata, toplotnu izolaciju fasadnih zidova, toplotnu izolaciju tavana – krova, djelimičnu rekonstrukciju sistema grijanja, revitalizaciju sistema rasvjete, što dovodi do smanjenja potrošnje energije, smanjenja tekućih troškova i povećanja komfora u zatvorenim prostorijama.

Reklama

„Očekuje se da će nakon sanacije doći do ušteda koje bi trebalo da znače i do 50 odsto vrijednosti za materijalne troškove koji se sada izdvajaju. Uz uštede, važno je napomenuti da realizacija ovog projekta ima izuzetne efekte na nivou ukupne ekonomije, u smislu pokretanja privrednih aktivnosti, angažovanja domaće građevinske i zanatske operative i korišćenja domaćih proizvoda“, naglasila je Golićeva.

Ona je podsjetila da se Projekat energetske efikasnosti u BiH finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke u vrijednosti 32 miliona dolara za BiH, od čega Republici Srpskoj pripada 12,8 miliona, kao i da je tok otplate 25 godina, sa grejs periodom do pet godina i kamatnom stopom od 1,25 odsto.

Golićeva je poručila da je cilj projekta saniranje oko 35 objekata javnih zgrada, prije svega, iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječije zaštite.

„U prvom krugu odabrano je 11 objekata, tri iz oblasti zdravstva i osam iz oblasti prosvjete i kulture, a procijenjena vrijednost investicija u ovih 11 objekata je oko 5,5 miliona KM. U drugom krugu odabrano je 12 ustanova smještenih u 10 objekata, a predviđena visina investicije u ove objekte iznosi 4.401.307 KM“, podsjetila je Golićeva.

Ministar Malešević rekao je da će potpisani dokument doprinijeti da obrazovni i zdravstveni objekti izgledaju najljepše u svojoj sredini, te da ostvare određene uštede i da se lakše uklapaju u materijalne troškove koji su im predviđeni za njihovo funkcionisanje.

„Nastojaćemo da i preostale škole uredimo i dovedemo u zadovoljavajuće uslove“, dodao je Malešević.

Reklama

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da ova opština po pitanju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije već ima pozitiva iskustva jer su adaptirali lokalni vrtić nakon čega su uštede u zagrijavanju, odnosno hlađenju iznosile oko 50 odsto.

„Očekujemo da ćemo sa ovim projektom i u osnovnoj školi smanjiti troškove i djeci učiniti boravak u školi prijatnijim“, dodao je Latinović.

Izvor: Srna

 

Nastavite čitati

NOVOSTI

Projekt od oko milijardu i po KM zvanično je propao

Objavljeno

 

Od

Projekat izgradnje Termobloka 7, kao najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini, mogao bi se označiti već sada propalom investicijom.

Projekat je zvanično započet 2006. godine, a vrijednost je bila 722 miliona eura.

Tokom godina je bilo mnogo pregovaranja i dogovaranja sa austrijskim, njemačkim, švicarskim i japanskim kompanijama te izlazaka pojedinih kompanija iz projekta, a 2014. godine je ugovor potpisan s kineskim konzorcijem.

Značajna sredstva su ranije već utrošena, a s obzirom na to da ono što je započeto neće biti završeno, nadležni što prije moraju pronaći alternativu.

– Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga – rekao je ove sedmice Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP), izvijestila je Federalna televizija.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

Ekonomski stručnjaci: Koje su najisplativije investicije u 2024.

Objavljeno

 

Od

Ispraćamo još jednu tešku godinu u koju su se slile posljedice globalnih kriza iz protekle tri, ali bez nagovještaja da bi u 2024. godini moglo biti bitno drugačije. Još početkom pandemije koronavirusa energenti i hrana pokazali su se kao ključni za svaku ekonomiju, a značaja snabdijevanja iz domaćih izvora svjesniji smo iz dana u dan.

„Generalno, energetika je oblast u kojoj su nam potrebne investicije, ali kroz obnovljive izvore energije. Prioritet su nam ulaganja u energiju i hranu. To su dvije grane koje svaka zemlja treba osigurati za svoje ljude. Znači, da imaju energije i da nisu gladni“, kaže Aziz Šunje, profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e.

Pravci razvoja

Mi smo mali i siromašan narod koji ne može investirati u visoke tehnologije, podsjeća Aleksa Milojević, ekonomski ekspert.

„Naša baza su prirodna bogatstva – prehrambena i drvna industrija te energetika. To su osnovni pravci našeg razvoja, a tek na tim osnovama moguće je kasnije očekivati više tehnološke nivoe „, pojašnjava Milojević.

Osnovni problem Bosne i Hercegovine je taj što nema vlastite izvore finansiranja, jer se vlasti zadužuju uglavnom za potrošnju, pa prihodi koje bismo mogli investirati odlaze u otplatu duga.

Reklama

„Jedini izvor vlastite akumulacije je promjena načina raspolaganja prirodnim bogatstvima. Umjesto sadašnjih koncesija, koje su toliko niske i beznačajne, čak su mnogo niže od onih u afričkim zemljama, nekadašnjim kolonijama, ta prirodna bogatstva trebaju preći u ruke opština, a da renta za korištenje tih resursa, kao na Zapadu, dostiže čak i 90 posto neto dobiti. Tako bismo imali izvor za naše investicije. Ako ovako nastavimo da, koncesiono, praktično poklanjamo naša prirodna bogatstva, onda nam nema spasa“, ističe Milojević.

Ključna grana

Osim investicija u energetiku, u svim segmentima i svim vidovima proizvodnje energije, zatim transport, kao ključnu granu za plin i naftu, te proizvodnju hrane, Igor Gavran, ekonomski analitičar, prepoznaje još jednu stratešku granu bh. ekonomije s velikim mogućnostima.

„Ono što se, nažalost, čini izvjesnim jeste to da ne samo 2024. nego i narednih godina ulaganja u proizvodnju oružja, municije i vojne opreme imaju najbolju perspektivu“, smatra Gavran.

Očekivanja od države

Iz ugla države, profesor Šunje najznačajnijim smatra investiranje u poduzetničku infrastrukturu, kroz poticanje razvoja biznisa te poticanje poslovnog okruženja.

Reklama

„Prva investicija je svakako obrazovanje. Zatim ulaganje u putnu i željezničku infrastrukturu, uz istovremeno realizaciju reformske agende, jer su nam potrebne reforme da uhvatimo priključak za EU“, ističe Šunje.

Nove tehnologije

Gavran dodaje da razvoj novih tehnologija, vještačke inteligencije i robotike, električnih vozila, infrastrukture i opreme, ima zagarantiranu ekspanziju, a atraktivnim smatra i investicije u nekretnine te eksploataciju litija, kobalta i drugih.

avaz.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Jedan od najbogatiji Mađara preuzima cementaru u Lukavcu

Objavljeno

 

Od

Fabrika cementa Lukavac do kraja godine će da završi u rukama jednog od najbogatijih Mađara, Lorinca Meszarosa, kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Meszaros grupe, koja okuplja firme ovog biznismena.

Njega prate kritike zbog bliskosti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Meszaros, koji je u Hrvatskoj vlasnik Nogometnog kluba Osijek i nekoliko luksuznih vila na Jadranu, ovom kupovinom prvi put ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.

Magazin Forbes u svom profilu ovog biznismena navodi da je jedna od njegovih kompanija, Meszaros i Meszaros, veliki igrač u mađarskom građevinskom sektoru, zahvaljujući ugovorima koje dobija od državne vlasti.

Njegova Talentis grupa, koja je u sastavu Meszaros grupe, tokom ljeta je pokrenula proces kupovine jedne od najvećih bh. cementara od austrijske firme Asamer Baustoffe AG.

Austrijska firma je 2001., tokom privatizacije u BiH, kupila 51% vlasništva nad cementarom.

Reklama

Potom je 2014. otkupila preostale dionice.

Savezno konkurencijsko vijeće Austrije je 7. novembra obaviješteno o prodaji 100% dionica Lukavac cementa, njegovih podružnica i 50% dionica u Rudniku krečnjaka Vijenac, kompaniji Talentis International Construction Investments Kft.

Fabrika cementa u Lukavcu je poznato, jedna od dvije velike cementare u BiH.

Počela je sa radom 1974. godine.

Kako navode na sajtu fabrike, godišnje može da proizvede 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa) i više od 900.000 tona cementa.

Lukavačka fabrika i Tvornica cementa Kakanj na godišnjem nivou imaju prihode veće od 50 miliona eura.

Reklama

Cementara u Kaknju je u vlasništvu njemačke multinacionalne kompanije Heidelberg Materials od 2000. godine.

U odgovoru za RSE iz Talentisa, rečeno je da su tokom ljeta potpisali pismo namjere da kupe Lukavac Cement.

Time su dobili „ekskluzivna prava za pregovaranje“.

Dodaju da će nastaviti sa svojim poslovnim aktivnostima na međunarodnom nivou.

„Kupovina Lukavac Cementa dalje će proširiti građevinski portfolio Meszaros Grupe, sa stabilnom kompanijom koja je izuzetno profitabilna u regiji, te će doprinijeti smanjenju nestašice sirovih materijala na domaćem tržištu“, navodi se u odgovoru.

Prema procjenama magazina Forbes, Lorinca Meszaros posjeduje bogatstvo vrijedno oko 1,6 milijardi dolara.

Reklama

On je počeo tako što se bavio postavljanjem gasnih instalacija u gradiću Felchut, 25 kilometara zapadno od Budimpešte, mjestu gdje je odrastao današnji mađarski premijer Viktor Orban.

Nakon što je Orban po drugi put došao na mjesto premijera, 2010. godine, počeo je uspon Meszarosa.

Od 2011. do 2018. bio je i gradonačelnik ovog mjesta, uz podršku Orbanove stranke Fidesz.

Poznat je po citatu da su „Bog, sreća i Viktor Orban“ igrali ulogu u njegovom usponu.

seebiz.eu

Reklama
Nastavite čitati

U trendu