Kina troši na infastrukturu više nego SAD i Evropa zajedno

0

 

Uprkos velikoj potrebi za boljom infrastrukturom, investicije u ovaj sektor pale su u 10 glavnih ekonomija od početka globalne finansijske krize, kaže studija McKinsey Global instituta (MGI). U međuvremenu, Kina se i dalje bavi putevima, mostovima, kanalizacionom infrastrukturom i svim ostalim što pokreće zemlju.

“Kina godišnje troši više na ekonomsku infrastrukturu od Sjeverne Amerike i Zapadne Evrope zajedno”, navodi se u izveštaju MGI instituta, čak 8,6 % svog BDP-a.

Pravo vijreme za ulaganje u infrastrukturu

Ekonomisti širom svijeta govore da je sada pravo vrijeme za ulaganje u infrastrukturu jer su kamatne stope na istorijski niskom nivou.

MGI izveštaj navodi deset zemalja u kojima je ulaganje u infastrukturu palo u periodu od 2008 do 2013, a to su SAD, Velika Britanija, Italija, Australija, Južna Koreja, Brazil, Indija, Rusija, Meksiko i Saudijska Arabija. Ova studija inače računa Evropsku uniju kao jedan entitet.

Sa druge strane, rast ulaganja u infastrukturu u odnosu na BDP zabilježen je u Japanu, Njemačkoj, Francuskoj, Kanadi, Turskoj, Južnoj Africi i Kini.

Na grafiku iz izvještaja McKinsey Global instituta, može se vidjeti visina kineskog ulaganja, koja je najviša od svih. Obojeni dijelovi označavaju različite vrste infrastrukturnih ulaganja, dok širina označava veličinu ekonomije. Američka linija je široka i kratka jer predstavlja veliku ekonomiju sa niskim trošenjem u ovu svrhu.

McKinsey think-tank smatra da bi države trebale da ohrabruju privatne investicije u infrastrukturu, povećanjem regulatorne sigurnosti i davanju mogućnosti da “naplata daje prihvatljiv povraćaj, sa uračunatim rizikom”.

Izvor: Gde investirati