Connect with us

FINANSIJE

PayPal prestao s radom u Turskoj

TURSKA -PayPal prestao s radom u Turskoj i taj potez pogodio je mnoge male poduzetnike koji zavise o usluzi prenosa novca za gotovo sve svoje transakcije. Za mnoge je PayPal jedina opcija za poslovanje na globalnoj razini.

Objavljeno

 

 

Internetska kompanija za plaćanja PayPal prestala je početkom sedmice s radom u Turskoj, nakon što je bankarski regulator te zemlje odbio dati licencu toj kompaniji, poručivši da nije u skladu s propisima o lokalizaciji.

Taj potez pogodio je mnoge male poduzetnike koji ovise o usluzi prijenosa novca za gotovo sve svoje transakcije. Za mnoge je PayPal jedina opcija za poslovanje naglobalnoj razini.

„Ovo je ekonomski poražavajuće za mnogo, mnogo ljudi“, rekao je vlasnik jedne male tvrtke koja putem internetske platforme prodaje autentične turske proizvode, kao što su ručnici za kupelji i mlinci za kavu.

Poduzetnica, koja mjesečno ima prihode od oko 8.000 dolara i koja je željela ostati anonimna, preusmjerila je svoje transakcije preko posrednika. Ta metoda povećava troškove poslovanja zbog dodatnih naknada za transakcije i dužeg trajanja prenosa.

Zanatski proizvodi, kao što su umjetnine i keramika, često se iz Turske u Europu prodaju putem platformi kao što su Etsy ili Ebay.

Kupci u tim internetskim trgovinama praktikuju plaćanje putem PayPala jer ono nudi osiguranje protiv prevara i ne zahtijeva ostavljanje podataka o kreditnoj kartici. Prema navodima PayPala, Turska želi da tvrtka „u potpunosti lokalizira“ svoje sisteme.

„Poštujemo želju Turske da razmjesti IT infrastrukturu unutar svojih granica. Međutim, PayPal koristi globalnu platformu plaćanja koja djeluje u više od 200 tržišta, radije nego da ima lokalne platforme plaćanja s namjenskom tehnološkom infrastrukturom u svakoj pojedinoj zemlji“, stoji u saopštenju PayPala, objavljenom prošle sedmice.

Turska regulatorna agencija BDDK objavila je da je licenca PayPala odbijena jer je odbio postupiti u skladu sa zakonom koji propisuje bankarskim institucijama lokaliziranje primarnih i sekundarnih sistemaa, prenosi državna novinska agencija Anadolu.

Turski sukob s tehnološkim tvrtkama nije ograničen samo na PayPal. Ta je zemlja u prošlosti zabranjivala Twitter i YouTube, te zabranjuje na desetke tisuća internetskih stranica. Brojnim korisnicima društvenih medija u toj su zemlji blokirani računi.

Izvor: večernji. hr

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.