PayPal prestao s radom u Turskoj

0

 

Internetska kompanija za plaćanja PayPal prestala je početkom sedmice s radom u Turskoj, nakon što je bankarski regulator te zemlje odbio dati licencu toj kompaniji, poručivši da nije u skladu s propisima o lokalizaciji.

Taj potez pogodio je mnoge male poduzetnike koji ovise o usluzi prijenosa novca za gotovo sve svoje transakcije. Za mnoge je PayPal jedina opcija za poslovanje naglobalnoj razini.

„Ovo je ekonomski poražavajuće za mnogo, mnogo ljudi“, rekao je vlasnik jedne male tvrtke koja putem internetske platforme prodaje autentične turske proizvode, kao što su ručnici za kupelji i mlinci za kavu.

Poduzetnica, koja mjesečno ima prihode od oko 8.000 dolara i koja je željela ostati anonimna, preusmjerila je svoje transakcije preko posrednika. Ta metoda povećava troškove poslovanja zbog dodatnih naknada za transakcije i dužeg trajanja prenosa.

Zanatski proizvodi, kao što su umjetnine i keramika, često se iz Turske u Europu prodaju putem platformi kao što su Etsy ili Ebay.

Kupci u tim internetskim trgovinama praktikuju plaćanje putem PayPala jer ono nudi osiguranje protiv prevara i ne zahtijeva ostavljanje podataka o kreditnoj kartici. Prema navodima PayPala, Turska želi da tvrtka „u potpunosti lokalizira“ svoje sisteme.

„Poštujemo želju Turske da razmjesti IT infrastrukturu unutar svojih granica. Međutim, PayPal koristi globalnu platformu plaćanja koja djeluje u više od 200 tržišta, radije nego da ima lokalne platforme plaćanja s namjenskom tehnološkom infrastrukturom u svakoj pojedinoj zemlji“, stoji u saopštenju PayPala, objavljenom prošle sedmice.

Turska regulatorna agencija BDDK objavila je da je licenca PayPala odbijena jer je odbio postupiti u skladu sa zakonom koji propisuje bankarskim institucijama lokaliziranje primarnih i sekundarnih sistemaa, prenosi državna novinska agencija Anadolu.

Turski sukob s tehnološkim tvrtkama nije ograničen samo na PayPal. Ta je zemlja u prošlosti zabranjivala Twitter i YouTube, te zabranjuje na desetke tisuća internetskih stranica. Brojnim korisnicima društvenih medija u toj su zemlji blokirani računi.

Izvor: večernji. hr