Podaci štediša uništeni, ne mogu dobiti novac

0

 

“Ovo je u svakoj zemlji na svijetu krivično djelo i zato smo podnijeli prijavu Tužiteljstvu Slovenije. Podaci su postojali u junu prošle godine te trajanjem sudskog postupka. Zato se pitamo kako su mogli biti uništeni tri mjeseca nakon što smo pozvani. Slovenija u svom ovogodišnjem budžetu nije osigurala novac za štediše iz BiH, ali jest za štediše iz Hrvatske. To je manipulacija“, ustvrdila je Omersoftić dodavši da je Slovenija pokušavala uvući u problem i prebaciti odgovornost na BiH, te da je BiH “nasjela”.

“BiH je, čini se, preuzela odgovornost za kriminalne radnje Ljubljanske banke. Slovenija nam je rekla da je bh. vlada 27.aprila potpisala da preuzme obvezu i odgovornost za svu dokumentaciju koja je potrebna za deviznu štednju da Slovencima kako bi je skenirali. To nije dozvoljeno Zakonom o zaštiti osobnih podataka, prema kojem nitko ne može uzimati niti davati nečije podatke bez saglasnosti te osobe“, upozorila je ona.

Sada se dešava da postoje štediše kojima je rečeno da o njima podataka nema ili da nemaju štednju. Stoga je Omersoftić javno prozvala predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića kao odgovornu osobu za tu situaciju te je od njega zatraženo da štedišama kaže što je potpisao sa Slovencima, tko je im je dao podatke o štedišama i u koju svrhu i po kojim je pravilima dozvoljeno da Slovenija preuzme dokumentaciju.

“U ponedjeljak ćemo s cijelim slučajem upoznati SIPA-u i Tužiteljstvo BiH da se dozna tko se igra našom imovinom i zašto nas Agencija za zaštitu osobnih podataka nije zaštitila. Zašto Sud BiH, kojem smo predali tužbu, drži predmet u ladici i zašto na Opštinskom sudu Sarajevo nismo mogli dobiti naredbu Ministarstvu financija FBiH da izda potvrdu u kojoj se vidi da štednja nije potrošena privatizacijom?“, zapitala je ona.

U Udruženju su stava da predsjedatelj Vijeća ministara BiH mora odgovarati za ovu situaciju, kao i svi sudovi i suci koji ne žele zaštititi štediše. Omersoftić je i najavila da će štediše aktivirati tužbu  pred Europskom sudu za ljudska prava te pozvala sve štediše koji je nisu poslali ili potpisali tužbu da to učine.

Izvor: Dnevni list