Connect with us

TEHNOLOGIJA

Plašite se prisluškivanja? „Solarin“ će pomoći!

SVIJET – Ukoliko ste zabrinuti za svoju privatnost, i plašite se da neko prisluškuje vaše pozive, i nadzire vaše poruke, rješenje vašeg problema mogao bi da bude prvi telefon izraelske kompanije „Sirin Labs“, pod nazivom „Solarin“.

Objavljeno

 


Izvor:

Radi se o telefonu sa Android platformom čije kućište je obloženo titanijumom, a ono što se odmah ističe je da omogućava brzo prebacivanje između Android telefona i bezbjedne alatke sa zaključanim komunikacijama. Ipak, treba reći da telefon košta 14.000 dolara i da je sa tom cijenom namenjen korisnicima sa veoma dubokim džepom. Na mnogo načina, ovo je telefon koji je specijalno dizajniran kako bi vaši lični podaci bili sigurni. 

Sistem funkcioniše na sljedeći način: to je prije svega Android telefon dizajniran tako da liči na neke iz špijunskih filmova. Međutim, kada pritisnete mali prekidač na poleđini, sve se prebacuje u bezbedan režim. U ovom režimu su svi najbitniji senzori isključeni a pozivi i poruke šifrovani, te mogu da ih pročitaju samo pouzdani uređaji koji imaju Solarin Friend aplikaciju.

U ovom okruženju vaši podaci su zaštićeni 256-bitnom AES enkripcijom, a postoji čak i bezbjednosni servis koji prati stanje vašeg telefona i obaveštava vas o eventualnom napadu. Osim ovoga, to je manje-više prosječan Android telefon sa 5,5-inčnim QHD IPS ekranom, Snapdragon 810 procesorom, 4 GB RAM i 120 GB interne memorije, Sony kamerom od 23,8 megapiksela kao i baterijom od 4040mAh.

Reklama

Izvor: Srbija danas

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

Reklama

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu