Connect with us

TEHNOLOGIJA

Hakovani nalozi Marka Zakerberga

SVIJET  – Pristup profilima na „Tviteru” i „Pinterestu” vjerovatno je ostvaren pomoću lozinki ukradenih na „Linktinu” 2012, što ukazuje da osnivač „Fejsbuka” nije poštovao preporuke za bezbjednost.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Korisnicima interneta možda će biti lakše kad saznaju da ni direktor i osnivač najveće društvene mreže – „Fejsbuka”, nije imun na hakovanje. Naloge Marka Zakerberga na „Instagramu”, „Tviteru” i „Pinterestu” juče je nakratko preuzela grupa „OurMine”, testirajući njegovu bezbednost.

Hakerska grupa koja na „Tviteru” ima više od 40.000 pratilaca pohvalila se na ovoj mreži podvigom i pozvala prvog čoveka „Fejsbuka” da im se javi, prenio je Bi-Bi-Si.

„Pristupili smo vašem ’Tviteru’, ’Instagramu’ i ’Pinterestu’, samo testiramo vašu bezbjednost, molimo pošaljite nam poruku”, objavili su na „Tviteru”.

Reklama

Portal „Endgedžet” napravio je snimak ekrana s porukama na „Tviteru”, koje su u međuvremenu obrisane. Zakerberg nije objavio ništa na ovoj mreži još od 2012. godine.

Jedan programer je objavio i snimak naloga koji šef „Fejsbuka” ima na društvenoj mreži „Pinterest”, a na kojem je poslije preuzimanja pisalo „Hakovan od strane ’OurMine’ tima”. Na „Instagramu” je postavio samo 30 fotografija, a ima više od 600.000 pratilaca.

Prema nekim izveštajima, kompromitovan mu je i nalog na „Instagramu”, ali u kompaniju su rekli da to nije tačno i da su bezbjednosni sistemi „Fejsbuka”, u čijem je vlasništvu „Instagram”, zaustavili hakere.

Prema nekim izveštajima ovaj slučaj je posljedica curenja podataka sa mreže „Linktin” 2012. godine. Nedavno se pojavio izvještaj da je prij četiri godine ukradeno sto sedamnaest miliona kombinacija korisničkih imena i lozinki sa ove društvene mreže za poslovne kontakte i da su prodate za pet bitkoina (oko 2.300 dolara). Lozinke su bile kodirane, ali izgleda u obliku koji nije bilo teško „provaliti”.

Reklama

Postoji verovatnoća da je Zakerberg istu šifru koristio i na ostalim nalozima, što bi značilo da ne poštuje osnovna pravila bezbednosti: da za svaki profil treba koristiti drugačiju lozinku i povremeno ih menjati.

Sa sličnim problemima mogli bi da se suoče i mnogi drugi korisnici društvenih mreža, poznati i nepoznati. Malo pošto se saznalo za curenje lozinki sa „Linktina”, objavljeno je da je kompromitovana tri puta veća baza sa nekad izuzetno popularne mreže „Maj spejs”. Iako su podaci stari osam godina, u bazi je trista šezdeset miliona naloga, pa je sasvim moguće da bar neki ljudi i dalje koriste istu kombinaciju korisničkog imena i lozinke.

Izvor: Politika.rs

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

Reklama

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu