Hakovani nalozi Marka Zakerberga

0

 

Korisnicima interneta možda će biti lakše kad saznaju da ni direktor i osnivač najveće društvene mreže – „Fejsbuka”, nije imun na hakovanje. Naloge Marka Zakerberga na „Instagramu”, „Tviteru” i „Pinterestu” juče je nakratko preuzela grupa „OurMine”, testirajući njegovu bezbednost.

Hakerska grupa koja na „Tviteru” ima više od 40.000 pratilaca pohvalila se na ovoj mreži podvigom i pozvala prvog čoveka „Fejsbuka” da im se javi, prenio je Bi-Bi-Si.

„Pristupili smo vašem ’Tviteru’, ’Instagramu’ i ’Pinterestu’, samo testiramo vašu bezbjednost, molimo pošaljite nam poruku”, objavili su na „Tviteru”.

Portal „Endgedžet” napravio je snimak ekrana s porukama na „Tviteru”, koje su u međuvremenu obrisane. Zakerberg nije objavio ništa na ovoj mreži još od 2012. godine.

Jedan programer je objavio i snimak naloga koji šef „Fejsbuka” ima na društvenoj mreži „Pinterest”, a na kojem je poslije preuzimanja pisalo „Hakovan od strane ’OurMine’ tima”. Na „Instagramu” je postavio samo 30 fotografija, a ima više od 600.000 pratilaca.

Prema nekim izveštajima, kompromitovan mu je i nalog na „Instagramu”, ali u kompaniju su rekli da to nije tačno i da su bezbjednosni sistemi „Fejsbuka”, u čijem je vlasništvu „Instagram”, zaustavili hakere.

Prema nekim izveštajima ovaj slučaj je posljedica curenja podataka sa mreže „Linktin” 2012. godine. Nedavno se pojavio izvještaj da je prij četiri godine ukradeno sto sedamnaest miliona kombinacija korisničkih imena i lozinki sa ove društvene mreže za poslovne kontakte i da su prodate za pet bitkoina (oko 2.300 dolara). Lozinke su bile kodirane, ali izgleda u obliku koji nije bilo teško „provaliti”.

Postoji verovatnoća da je Zakerberg istu šifru koristio i na ostalim nalozima, što bi značilo da ne poštuje osnovna pravila bezbednosti: da za svaki profil treba koristiti drugačiju lozinku i povremeno ih menjati.

Sa sličnim problemima mogli bi da se suoče i mnogi drugi korisnici društvenih mreža, poznati i nepoznati. Malo pošto se saznalo za curenje lozinki sa „Linktina”, objavljeno je da je kompromitovana tri puta veća baza sa nekad izuzetno popularne mreže „Maj spejs”. Iako su podaci stari osam godina, u bazi je trista šezdeset miliona naloga, pa je sasvim moguće da bar neki ljudi i dalje koriste istu kombinaciju korisničkog imena i lozinke.

Izvor: Politika.rs