Connect with us

FINANSIJE

Rast svih vrsta osiguranja u RS

BANJA LUKA – Osiguravajuća društva iz Srpske ostvarila su u prvom kvartalu dobit od 6,5 miliona KM zahvaljujući rastu premije od svih vrsta osiguranja.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Turbulencije u ostalim sektorima finansijskog tržišta nisu imale značajnije negativne efekte na tržište osiguranja koje je sačuvalo stabilnost s obzirom na to da osiguravajuća društva redovno i bez problema servisiraju ugovorne obaveze. Podaci Agencije za osiguranje RS pokazuju da su osiguravajuća društva koja posluju na tržištu Srpske u prvom tromjesečju ostvarila premiju od 45 miliona KM, što je za 9,2 odsto više u odnosu na isti lanjski period.

„Premija neživotnih osiguranja je iznosila 37,7 miliona KM ili 84 odsto ukupne, dok se na životna osiguranja odnosilo 7,3 miliona KM ili 16 odsto. Premija neživotnih osiguranja porasla je u odnosu na isti period prethodne godine za 9,7 odsto, dok premijski rast životnih osiguranja iznosi 6,9 odsto“, kažu u Agenciji za osiguranje RS.

Rast tržišta u najznačajnijoj mjeri je generisan iz rasta premije osiguranja od auto-odgovornosti koja i dalje svim društvima donosi najveće prihode. Osiguravajuće kuće su po ovom osnovu u prva tri mjeseca ostvarila 25,2 miliona KM premijer ili 2,7 miliona više u odnosu na isti period lani.

Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS Milomir Durmić kaže da je u prvom kvartalu nastavljen blagi trend rasta premije osiguranja iz prethodnih godina.

„Ovi podaci su najbolji pokazatelj da se tržište osiguranja nalazi na dobrom putu, jer je primjetan rast premije obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti, ali i životnih osiguranja“, kaže Durmić.

Reklama

Osiguravajuća društva sve više pažnje poklanjaju i paleti životnih osiguranja u kojima sve učestalije traže potencijal za razvoj poslovanja.

„Vjerujem da će obavezno osiguranje od auto-odgovornosti zadugo imati primat na tržištu, ali očekujem i nastavak dvocifrenih stopa rasta premije životnih osiguranja“, kaže Durmić.

Direktor „Dunav osiguranja“ Banjaluka Stevo Aničić smatra da je premijski rast dobar, ali naglašava da su na tržištu još prisutni problemi koji se tiču nelojalne konkurencije.

„Tržište još nije uređeno, jer pojedina društva i dalje odobravaju popuste, a osnivaju se i nova društva, što dodatno komplikuje situaciju, jer je tržište suviše malo za toliki broj osiguravača“, kaže Aničić i dodaje da je „Dunav osiguranje“ ostvarilo dobre rezultate u prvom kvartalu, jer je iznos premije osiguranja od auto-odgovornosti nadmašio plan za deset do 15 odsto.

Ukupna premija osiguranja

2016. 45

Reklama

2015. 40,86

+9,2%

Premija neživotnih osiguranja

2016. 37,7

2015. 34,04

+9,7%

Reklama

Premija životnih osiguranja

2016. 7,3

2015. 6,8

+6,9%

Premija osiguranja od auto-odgovornosti

2016. 25,2

Reklama

2015. 22,5

+10,7%

Izvor: Glas Srpske

Nastavite čitati

BIZNIS

U BiH blokirana 103.884 računa firmi

Objavljeno

 

Od

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da su u BiH početkom prosinca bila blokirana 103.884 računa firmi te da 56.568 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Ukupan broj blokiranih računa firmi u odnosu na mjesec ranije uvećan je za 630, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 161.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.186 stranice (27 više nego prošli izvještaj) pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih poduzeća, prodavaonica, frizerskih salona, benzinskih crpki, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenoga 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Usvojen Nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu od 187,89 mil KM

Objavljeno

 

Od

Odbornici Skupštine grada Banje Luke u četvrtak su usvojili Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu u iznosu od 187,89 mil KM i uputili ga u javnu raspravu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je Nacrt budžeta za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

Stanivuković je naveo da je ovim budžetom planiran nastavak podrške građanima kroz besplatne udžbenike, građevinske dozvole, legalizaciju, priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve penzionere.

On je rekao da se Banjaluka ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer su pokrenuti važni projekti poput izgradnje centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji se očekuju u narednoj godini.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da završena 25. po redu sjednica Skupštine Grada, te da je od ukupno 29 tačaka podršku odbornika dobilo 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Nacrt budžeta za 2024. godinu.

Usvojili smo Nacrt budžeta, te nam u narednim danim predstoji javna rasprava, nakon čega ćemo već polovinom decembra zakazati novu sjednicu Skupštine Grada kako bismo raspravljali o Prijedlogu rebalansa za 2023. godinu, ali i Prijedlogu budžeta za 2024. godinu – rekao je Ninković.

Reklama

Odbornici su podržali više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Ansamblu narodnih igara i pjesama Veselin Masleša, dok je Tajlandskom boks klubu MUAY THAI u Republici Srpskoj Zlatna pobjeda dodijeljen gradski prostor u zakup pod posebnim uslovima.

Podršku odbornika dobila je i Odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banjaluke, ali i druge važne tačke.
RTRS

Nastavite čitati

NOVOSTI

Prosječna plata pokrije pola potrošačke korpe u Republici Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Prema podacima Saveza sindikata Srpske, prosječna plata u oktobru pokrila je 50,84 odsto potrošačke korpe, a porodice su najviše novca, tačnije 1.141 KM, trošile na prehranu.

“Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 641 KM, za prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 139 KM, a nabavka obuće i odjeće u oktobru mjesecu koštala je 191 KM”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Kada je riječ o prosječnoj plati, ona je veća za 13 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u septembru.

“Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u oktobru isplaćena je u oblasti  finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.728 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 975 KM”, istakli su oni.

Dodali su da su niske prosječne plate u iznosu od 991 KM u oktobru primili radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja, zatim u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u vrijednosti od 1.018 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.061 KM.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu