Ruska aplikacija može da vas pronađe preko fotke

0

 

Ako se aplikacija za identifikaciju lica Rusa Aleksandara Kabakova i Artema Kuharenka proširi, mogli bismo da se oprostimo od anonimnosti.

„FindFace“ je lansirana pre 2 mjeseca i za kratko vrijeme stekla ogromnu popularnost u Rusiji jer dozvoljava korisnicima da fotografišu ljude na ulici i saznaju njihov identitet sa 70 odsto pouzdanosti.

Za sada, aplikacija upoređuje fotografije sa profilnim slikama na ruskoj društvenoj mreži „Vkontakte“, na kojoj više od 200 miliona ljudi ima naloge.

Za kratak vremenski period, „FindFace“ zadivio je više od 500.000 korisnika, a procesuirano je blizu 3 miliona pretraga, tvrde autori i dodaju da je ona prvenstveno namjenjena pronalaženju partnera.

– Ako vidite nekoga ko vam se svidi, možete ga fotografisati i na taj način otkriti njegov identitet, te tako i možete stupiti u kontakt s njim. Ovaj algoritam vam omogućava da pretražite milijardu fotografija za manje od sekunde sa običnog kompjutera – kaže Kabakov.

Naravno, i policija koristi ovu veoma zanimljivu aplikaciju kako bi prepoznala kriminalce koji su snimljeni bezbjednosnim kamerama.

Ova aplikacija još uvijek ne radi na Fejsbuku zato što njeni tvorci nemaju pristup podacima ove društvene mreže.

Izvor: Vesti online