Sarajevski aerodrom doživljava ekspanziju

0

 

Proširen terminal

Optimizacija kapaciteta aerodromskog terminala predstavlja izuzetno kompleksan i zahtjevan projekt. Do sada je proširen dolazeći terminal, a njegova površina veća je za 70 posto. Postavljanjem većeg broja šaltera za pasošku kontrolu u ovom prostoru povećat će se i broj ulaza i izlaza, što će se direktno odraziti na brzinu pregleda putnika.

Otvorena šalterska komunikacija za UIO (carina) u javnoj i štićenoj zoni osigurava putnicima neometanu komunikaciju sa carinskim službenicima. Putnicima je od sada na usluzi nova šalterska komunikacija “Lost and Found” u štićenom prostoru, tako da sada imaju mogućnost komunikacije s aerodromskim osobljem i iz javne i iz zaštićene zone.

U sklopu preuređenja urađena je modernizacija trake za prtljag, što će rezultirati bržim i efikasnijim procesuiranjem putnika. Također, optimizacijom terminala planirano je i povećanje broja šaltera za registraciju putnika i prtljaga sa 12 na 15, što će ubrzati njihovo procesuiranje i u ovom segmentu.

Obnova restorana

„U narednom periodu planirani su gradnja brze izlazne rulnice, što će doprinijeti boljem kvalitetu sao-braćanja aviona, i proširenje parkinga. Kao jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekata izdvajamo obnovu piste“, poručuju iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Među projektima u predstojećem periodu izdvajaju izgradnju ekskluzivnog VIP loungea, obnovu restorana u Terminalu.

Izvor: Dnevni avaz