Sjeverni tok 2 za Njemačku je značajan ekonomski projekat

0

Berlin posmatra “Sjeverni tok-2” s ekonomske točke gledišta, projekt treba biti realizovan u skladu sa zakonom, izjavila je kancelarka Njemačke Angela Merkel.

“Mi smatramo da je ‘Sjeverni tok-2’ ekonomski projekt koji treba biti realizovan u skladu s pravom i zakonom”, izjavila je Merkel, a prenosi Vzgljad. Ona je dodala da sankcije EU neće utcati na realizaciju ovog projekta. Prema njenim riječima, “s političke tačke gledišta je važno da ni interesi Ukrajine ni Slovačke ne budu narušeni, ako to nije neophodno”.

Ovaj stav Njemačke se kosi sa saopštenjem Evropske komisije o energetici, u kojem se govori o šteti koju plinovod “Sjeverni tok-2” nanosi Evropi. Evropska komisija traži da se Ukrajina zadrži kao tranziter ruskog plina. Ranije je član Evropske komisije za energetiku MMiguel Arias Cañete izjavio da će projekt “Sjeverni tok-2” promijeniti sliku distribucije plina u Europi i negativno uticati na konkurentnost u vezi s isporukama plina u Srednju i Istočnu Europu.

Ranije u četvrtak generalni direktor Gazproma Aleksej Miller je izjavio da je tranzit plina preko Ukrajine skuplji za 20% od isporuka plina “Sjevernim tokom-2”. Predstavnici Ukrajine su više puta izjavili da je “Sjeverni tok-2” politički projekt i tražili su da on bude blokiran. Bivši premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk je izjavio da će zbog “Sjevernog toka-2” Ukrajina izgubiti 2,2 milijarde dolara koje dobiva za tranzit plina.

 

Izvor: Energypress