TE Stanari sluzice svima u RS i BiH

0

 

„Jedan ovakav proizvodni objekat značajan je i za mnogo veće zemlje i ekonomije nego što je ekonomija Republike Srpske ili elektroprivrede Republike Srpske i BiH“, rekao je Čubrilović novinarima u Stanarima, nakon obilaska novoizgrađenih objekata.

On je naglasio da je ovdje obezbijeđen najviši standard i da je ovakva moderna tehnologija od velikog značaja za budućnost proizvodnje električne enegrije na ovim prostorima, te podsjetio da ovakav proizvodni kapacitet nije izgrađen na ovim prostorima više od 30 godina.

Čubrilović je rekao da rudnik daje garancije da će ovaj energetski objekat moći da snabdijeva rudom više od 50 godina.

Direktor „EFT – Rudnika i Termoelektrane Stanari“ Ivica Jakovljević rekao je novinarima da se projekat izgradnje Termoelektrane „Stanari“ privodi kraju i da su u toku završni testovi, podsjetivši da je rok za završetak objekta 21. septembar.

„Završićemo objekat i, nakon ovih završnih ispitivanja, saopštićemo da je spreman za komercijalnu upotrebu, što će biti od koristi za Republiku Srpsku, opštinu Stanari, `Elektroprivredu Republike Srpske`, investitora i `EFT grupu“, naveo je Jakovljević.

On je rekao da objekat Termoelektrane „Stanari“ ispunjava najviše evropske i svjetske standarde u proizvodnji električne energije i zaštiti životne sredine.

Jakovljević je rekao da će „Rudnik i Termoelektrana Stanari“, kada bude otvoren novi površinski kop, zapošljavati oko 950 novih radnika, istakavši da će rudnik, koji je sastavni dio Termoelektrane „Stanari“ i ima vrlo stručnu radnu snagu, godišnje snabdijevati elektranu sa oko 2,3 miliona tona uglja.

On je dodao da je politika „Rudnika i Termoelektrane Stanari“ da ugljem snabdijeva i okolno stanovništvo, grad Doboj i sve koji koriste ugalj za grijanje.

 

Izvor: Srna