Loša saobraćajna infrastruktura koči veću privrednu saradnju

0

 

Na poslovnim susretima BiH i Crne Gore, Bojić je rekao da je spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje prošle godine iznosila 180 miliona evra, dodavši da BiH ostvaruje suficit od oko 400 odsto.

On je apelovao da predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH daju prioritete u gradnji putne infrastrukture radi omogućavanja veće trgovinske razmjene između dvije zemlje. 

„Na bilateralnim sastancima privrednika pokušaćemo unaprijediti saradnju u oblasti turizma, poljoprivredno-prehrambenog i IT sektora, a radićemo i na tome da uspostavimo direktne avio-linije između dvije zemlje“, istakao je Bojić. 

On je naglasio da je saradnja dvije komore jako dobra, dodavši da su zahvaljujući njoj postignuti iskoraci u spoljnotrgovinskoj razmjeni i otklanjanju barijera poslovanju.

Mijušković je rekao da je saradnja Crne Gore i BiH na visokom nivou jer je BiH ovoj zemlji treći partner u spoljnotrgovinskoj razmjeni, dodavši da to može biti mnogo više.

„Crna Gora ima deficit u robnoj razmjeni sa BiH. Takođe, turističke posjete iz BiH Crnoj Gori su iz godine u godinu sve veće. Prošle godine u odnosu na 2014. godinu bilo je čak skoro 50 odsto više turističkih posjeta iz BiH, ali nam probleme pričinjavaju saobraćajne veze“, istakao je Mijušković.

On je rekao da je današnji sastanak prilika za podsticanje vlasti u obje zemlje da navedene probleme stavljaju u svoje prioritete.

„Mi ćemo svakako i kroz komorski investicioni forum, koji je nastao na fonu berlinskog procesa, stavljati u prioritete drumske pravce i željezničke pruge koje su u funkciji povezivanja dvije zemlje“, kaže Mijušković.

Prema njegovim riječima, crnogorsku delegaciju čini više od 30 privrednika iz sektora informacionih tehnologija, saobraćaja, građevinarstva, turizma i drugih sektora koji vide šansu za saradnju sa kompanijama iz BiH.

Ambasador Crne Gore u BiH Milan Lakić rekao je da dobri odnosi dvije zemlje, koji idu uzlaznom putanjom, treba da budu primjer zemljama na Zapadnom Balkanu kako treba dva susjeda da sarađuju.

„Predsjednici komora rekli su da imamo jako dobro razvijenu ekonomsku saradnju, ali da postoji još prostora da se ona razvija u različitim oblastima. Znatan prostor za razvoj saradnje postoji u oblasti vodoprivrede, odnosno zajedničkog korištenja voda, a tu je i turizam, jer znatan broj državljana BiH godišnji odmor provodi na primorju Crne Gore“, istakao je Lakić.

On vjeruje da će današnji sastanak među privrednicima naznačiti neke pravce za unapređivanje dalje saradnje i to u nekom bliskom periodu.

Izvor: Srna