Connect with us

PRIVREDA

Loša saobraćajna infrastruktura koči veću privrednu saradnju

SARAJEVO – Privredna saradnja BiH i Crne Gore je jako dobra i mogla bi biti i bolja da nije jako loša saobraćajna infrastruktura između ove dvije zemlje, istakli su danas u Sarajevu predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić i predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković.

Objavljeno

 


 

Na poslovnim susretima BiH i Crne Gore, Bojić je rekao da je spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje prošle godine iznosila 180 miliona evra, dodavši da BiH ostvaruje suficit od oko 400 odsto.

On je apelovao da predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH daju prioritete u gradnji putne infrastrukture radi omogućavanja veće trgovinske razmjene između dvije zemlje. 

„Na bilateralnim sastancima privrednika pokušaćemo unaprijediti saradnju u oblasti turizma, poljoprivredno-prehrambenog i IT sektora, a radićemo i na tome da uspostavimo direktne avio-linije između dvije zemlje“, istakao je Bojić. 

On je naglasio da je saradnja dvije komore jako dobra, dodavši da su zahvaljujući njoj postignuti iskoraci u spoljnotrgovinskoj razmjeni i otklanjanju barijera poslovanju.

Mijušković je rekao da je saradnja Crne Gore i BiH na visokom nivou jer je BiH ovoj zemlji treći partner u spoljnotrgovinskoj razmjeni, dodavši da to može biti mnogo više.

Reklama

„Crna Gora ima deficit u robnoj razmjeni sa BiH. Takođe, turističke posjete iz BiH Crnoj Gori su iz godine u godinu sve veće. Prošle godine u odnosu na 2014. godinu bilo je čak skoro 50 odsto više turističkih posjeta iz BiH, ali nam probleme pričinjavaju saobraćajne veze“, istakao je Mijušković.

On je rekao da je današnji sastanak prilika za podsticanje vlasti u obje zemlje da navedene probleme stavljaju u svoje prioritete.

„Mi ćemo svakako i kroz komorski investicioni forum, koji je nastao na fonu berlinskog procesa, stavljati u prioritete drumske pravce i željezničke pruge koje su u funkciji povezivanja dvije zemlje“, kaže Mijušković.

Prema njegovim riječima, crnogorsku delegaciju čini više od 30 privrednika iz sektora informacionih tehnologija, saobraćaja, građevinarstva, turizma i drugih sektora koji vide šansu za saradnju sa kompanijama iz BiH.

Ambasador Crne Gore u BiH Milan Lakić rekao je da dobri odnosi dvije zemlje, koji idu uzlaznom putanjom, treba da budu primjer zemljama na Zapadnom Balkanu kako treba dva susjeda da sarađuju.

„Predsjednici komora rekli su da imamo jako dobro razvijenu ekonomsku saradnju, ali da postoji još prostora da se ona razvija u različitim oblastima. Znatan prostor za razvoj saradnje postoji u oblasti vodoprivrede, odnosno zajedničkog korištenja voda, a tu je i turizam, jer znatan broj državljana BiH godišnji odmor provodi na primorju Crne Gore“, istakao je Lakić.

Reklama

On vjeruje da će današnji sastanak među privrednicima naznačiti neke pravce za unapređivanje dalje saradnje i to u nekom bliskom periodu.

Izvor: Srna

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu