Connect with us

FINANSIJE

U KINI Usporen rast minimalca

PEKING –  Radni minimalac u Kini svake godine raste za 13 odsto, ali je sada u nekim pokrajinama došlo do stagnacije, upozorava „Kina ekonomik vikli“.

Objavljeno

 

 

Statistike su pokazale da rast kineskog minimalca usporava, te da su povećanja poprilično neujednačena širom države.

Ukupno je sedam pokrajina i opštinskih centara, uključujući pokrajinu Šandong, te Šangaj i Tianjin, objavilo nastavak povećanja minimalca za ovu godinu.

Šangaj je na prvom mjestu sa najvišim mjesečnim minimalcem – u iznosu od 2.190 juana /332,66 američkih dolara/.

Đinhai je, pak, na posljednjem mjestu sa 1.270 juana /192,91 američki dolar/.

S obzirom na to da se minimalac dovodi u tijesnu vezu sa lokalnom ekonomijom, BDP u Đinhaiju i dalje ostaje među najnižim u zemlji.

Prema podacima kineskog Ministarstva ljudskih resursa i društvene bezbjednosti, posljednjih pet godina prosječni minimalac u Kini je svake godine rastao za 13,1 odsto.

Sada je samo 13 pokrajina premašilo ovaj nivo, dok stručnjaci stagnaciju u drugim dijelovima Kine pripisuju usporavanju rasta kineske ekonomije.

Izvor: Srna

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.