Connect with us

PRAVO

Utvrđen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku

BANJA LUKA – Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 76. redovnoj sjednici, održanoj u Banjoj Luci, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku.

Objavljeno

 


Zakonom o vanparničnom postupku utvrđuju se pravila vanparničnog postupka po kojima sudovi ili drugi organi postupaju i odlučuju o ličnim, porodičnim, imovinskim i drugim pravima i pravnim interesima koji se po zakonu rješavaju u vanparničnom postupku.

Razlozi za donošenje ovog Zakona zasnivaju se na potrebi pravnog regulisanja postupka utvrđivanja vremena i mjesta rođenja lica pred sudom, kada je to nepoznato. Shodno tome pristupilo se dodavanju nove glave u dijelu zakona kojim je regulisano uređenje ličnih stanja, a kojim se propisuje mogućnost i postupak dokazivanja i utvrđivanja činjenice vremena i mjesta rođenja nekog lica.

Pored navedenog, razlozi za donošenje ovog zakonskog rješenja zasnivaju se na stvarnim potrebama praktične primjene odredaba Zakona o vanparničnom postupku, kojima je propisano provođenje ostavinskih postupaka od notara, kao povjernika suda. Povjeravanjem sprovođenja ostavinskih postupaka notarima, doći će i do rasterećenja sudova.

Jedna od najznačajnih stvari koje se regulišu ovim izmjenama i dopunama jeste da se ostavinski predmeti, po pravilu, povjeravaju notarima na sprovođenje, s tim da sud neće povjeriti notaru sprovođenje ostavinskog postupka u slučaju kada neki od nasljednika zahtijeva isključivo da se postupak sprovede pred sudom. Drugi slučaj kada će sud sprovoditi ostavinski postupak je kada nijedan notar nema sjedište na području tog suda.

Izvor: Vlada RS

 

Reklama

 
 

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu