Connect with us

PRAVO

Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nasljeđivanju

BANJA LUKA – Zakonom o nasleđivanju uređuje se pitanje nasljeđivanja u Republici Srpskoj, krug zakonskih nasljednika, nasljeđivanje po osnovu testamenta, pitanje nasljedno-pravnih ugovora, trenutak prelaska zaostavštine na nasljednike kao i druga pitanja koja se tiču prava nasljeđivanja.

Objavljeno

 


 

​Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj, 76. redovnoj sjednici, održanoj u Banjoj Luci, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nasljeđivanju.

Razlozi za donošenje navedenog Nacrta zakona zasnivaju se na potrebi usaglašavanja pojedinih odredaba Zakona sa faktičkim stanjem, pitanjima koja se javljaju u raspravljanju zastavštine te drugim pitanjima iz oblasti nasljednopravnih odnosa.

Takođe, bilo je neophodno usaglasiti i prilagoditi odredbe ovog zakona ulozi i ovlašćenju notara kao povjerenika suda, u provođenju ostavinskih postupaka od notara kao povjernika suda ali i njihovoj ulozi u drugim slučajevima ,kada obavljaju poslove koji se tiču nasljednopravnih odnosa, kao što su sačinjavanje i čuvanje testamenta, uzimanje odgovarajućih izjava nasljednika, sačinjavanja pojedinih nasljednopravnih ugovora.

Kada su u pitanju ovlašćenja datih notaru u oblasti nasljednopravnih odnosa, bilo je neophodno izvršiti izmjene u dijelu kojim se definiše da se i na notare primjenjiju prava ali i dužnosti i zabrane koje važe za sudije u vršenju tih poslova.

S obzirom da pojedini instituti i pravila propisana u važećem Zakonu u suštini nikada nisu bili u primjeni ili je njihova primjena prestala, bilo ih je potrebno ibrisati iz pozitivnog zakonodavstva.

Reklama

 Izvor: Vlada RS

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu