Vaš telefon prati sva mjesta koja ste posjetili

0

 

Ti podaci mogu nam pomoći da se prisjetimo koja smo mjesta posjetili ili kad smo tačno bili na nekom putovanju, a istovremeno omogućuju da nam pametni telefoni pružaju korisne informacije u zavisnosti od toga koja mjesta češće posjećujemo. 

Google možda ima najpregledniji način prikazivanja svih tih informacija na svojoj vremenskoj traci, ranije poznatoj kao istorija lokacija. Tamo možete vidjeti kartu na kojoj su ucrtana sva mjesta na kojima ste bili, zajedno s datumima kada ste tamo bili. Stranica te podatke koristi za svoje alate koji se baziraju na lokacijama, poput karata ili notifikacija da se u vašoj blizini događa nešto zanimljivo. Na toj stranici možete uključiti opciju da vaš pametni telefon bilježi mjesta koja ste posjetili ako ona već nije uključena, ili je možete isključiti. 

Ako koristite Android, za praćenje vašeg kretanja verovatno ne trebaju dodatne aplikacije, kao kod IOS-a gde je potrebna na primer aplikacija Google app, koja prati vaše kretanje i podatke šalje Googleu. Google je korisnicima olakšao isključivanje praćenja kao i brisanje podataka koje je sačuvao o vama. Jednostavno posjetite postavke svog Google naloga i isključite „Location History“. S obzirom na to da tu funkciju isključujete za cijeli nalog, on će podatke o isključivanju poslati i aplikaciji koja vas prati. 

Kod brisanja istorije kretanja, možete izabrati želite li da izbrišete pojedini dan ili cjelokupnu istoriju. 

Slična situacija je i kod Applea na njegovim iPhoneima. Listu možete videti ako kliknete na „Settings App“ i izaberete „Privacy“. Tu ćete pronaći različite opcije za „Location services“, ali i isključiti dalje praćenje. Na dnu liste pronaći ćete „System Services“ gdje možete izabrati „Frequent Locations“ među kojima su sva mjesta koja ste posjetili. Važno je znati da ti podaci ostaju samo na vašem telefonu i ne prosleđuju se Appleu. Zbog toga nisu toliko korisni kao oni na Googleu, ali s druge strane niko ih neće koristiti za druge svrhe, poput oglašavanja.

Izvor: Vesti-online