Connect with us

TEHNOLOGIJA

Kada se nešto jednom nađe onlajn, ostaje tu zauvjek

SVIJET – Oko 28 odsto ispitanih korisnika greškom, dok 16 odsto njih samoinicijativno dijeli privatne informacije o sebi. Najčešće posljedice su gubitak prijatelja, uznemiravanje, otkaz…

Objavljeno

 


Izvor:

 

Prema istraživanju koje je sprovela kompanija KasperskyLab, korisnici su i dalje neoprezni prilikom djeljenja ličnih informacija preko interneta, čak i u rizičnim situacijama. Oko 28 odsto ispitanih korisnika greškom dijeli povjerljive podatke, dok 16 odsto njih samoinicijativno dijeli privatne informacije o sebi, uprkos činjenici da ih informacije koje dijele onlajn mogu koštati veze ili posla.

Ustanovljeno je da korisnici u velikoj mjeri rizikuju prilikom djeljenja informacija putem onlajn kanala komunikacije, koji mogu predstavljati opasno okruženje. Informacije koje korisnici djele onlajn uključuju: lične fotografije (45 odsto), njihove kontakt-podatke (42 odsto), fotografije druge osobe (32 odsto), osetljive lične podatke (30 odsto), kao i podatke u vezi sa poslom (20 odsto). Pored toga, a što je možda još ozbiljniji problem, svaki šesti korisnik podjelio je na internetu neku tajnu o sebi (16 odsto), dok je 9 odsto korisnika otkrilo privatnu informaciju o drugoj osobi, a 8 odsto korisnika je makar jednom podjelilo osjetljive finansijske podatke.

Korisnici dijele informacije sa drugima uprkos činjenici da su mnogi od njih ozbiljno zabrinuti zbog štetnih posljedica koje bi mogle nastati ukoliko te informacije budu javno razotkrivene, što u finansijskom, što u emotivnom smislu. Na primjer, trećina ispitanika je zabrinuta da bi mogla negativno da utiče na svoju vezu ili da osramoti ili uvrijedi nekoga, a svaki šesti ispitanik (15 odsto) plaši se da bi takve informacije mogle da budu štetne po njegovu karijeru.

Reklama

Briga zbog ovakvih pretnji često je opravdana. Čak 28 odsto ispitanika izjavilo je da su u jednom trenutku nenamerno podjelili poverljive informacije, pri čemu je svaki deseti korisnik osjetio određene posljedice tog čina. Kada su u pitanju korisnici koji su osjetili određene posljedice djeljenja informacija onlajn, neke od najčešćih posljedica podrazumevale su: gubitak prijatelja (20 odsto), 17 odsto korisnika bilo je žrtva uznemiravanja, 15 odsto je pretrpilo finansijske gubitke, 13 odsto okončalo je vezu, dok je 13 odsto njih dobilo otkaz sa posla.

– Kada se nešto jednom nađe onlajn, ostaje tu zauvjek! Ukoliko se dvoumite da li da podjelite neke informacije onlajn, bolje je da ih zadržite za sebe – kaže Dejvid Em, glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.

Izvor: Večernje novosti

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

Reklama

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu