Connect with us

PRAVO

Zakon o carinskoj politici u BiH uskoro bi mogao biti primjenjivan

SARAJEVO – Privredni subjekti u BiH uskoro bi mogli koristiti povlastice Zakona o carinskoj politici u BiH koji je usvojen prošle godine, a koji dosad nije primjenjivan.

Objavljeno

 


Tim zakonom, između ostalog, domaći privrednici biće oslobođeni carinskih dažbina na uvoznu opremu za proizvodnju.

Da bi Zakon o carinskoj politici u BiH mogao biti primjenjivan potrebno je još donošenje propisa o sprovođenju koji donosi Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hajrudin Podbičanin danas je najavio da će akt o sprovođenju uskoro biti upućen Savjetu ministara BiH na usvajanje.

On je na radionici “Olakšavanje trgovine u kontekstu primjene novog Zakona o carinskoj politici u BiH“, koju je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH, rekao da će primjena Zakona domaćim privrednim subjektima omogućiti da budu konkurentniji na domaćem i regionalnom tržištu.

– Novi Zakon o carinskoj politici BiH omogućava privrednim subjektima da efikasnije, jednostavnije i modernije koriste carinske procedure. To, između ostalog, podrazumijeva maksimalnu upotrebu informacionih tehnologija, a minimalnu upotrebu fizičke kontrole – pojasnio je Podbičanin.

Cilj današnje radionice bio je pružiti pogled stanja u BiH u vezi s primjenom novog Zakona o carinskoj politici u BiH u kontekstu olakšavanja trgovine, te informisati učesnike o implementaciji međunarodnih konvencija o olakšavanju trgovine.

Izvor: FENA

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu