Zakon o carinskoj politici u BiH uskoro bi mogao biti primjenjivan

0

Tim zakonom, između ostalog, domaći privrednici biće oslobođeni carinskih dažbina na uvoznu opremu za proizvodnju.

Da bi Zakon o carinskoj politici u BiH mogao biti primjenjivan potrebno je još donošenje propisa o sprovođenju koji donosi Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hajrudin Podbičanin danas je najavio da će akt o sprovođenju uskoro biti upućen Savjetu ministara BiH na usvajanje.

On je na radionici “Olakšavanje trgovine u kontekstu primjene novog Zakona o carinskoj politici u BiH“, koju je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH, rekao da će primjena Zakona domaćim privrednim subjektima omogućiti da budu konkurentniji na domaćem i regionalnom tržištu.

– Novi Zakon o carinskoj politici BiH omogućava privrednim subjektima da efikasnije, jednostavnije i modernije koriste carinske procedure. To, između ostalog, podrazumijeva maksimalnu upotrebu informacionih tehnologija, a minimalnu upotrebu fizičke kontrole – pojasnio je Podbičanin.

Cilj današnje radionice bio je pružiti pogled stanja u BiH u vezi s primjenom novog Zakona o carinskoj politici u BiH u kontekstu olakšavanja trgovine, te informisati učesnike o implementaciji međunarodnih konvencija o olakšavanju trgovine.

Izvor: FENA