Željezničari zahtijevaju redovne plate i naknade

0

 

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti „Željeznica RS“ Zlatko Marin rekao je da preduzeće ne isplaćuje redovno plate, novac za prevoz, topli obrok i ostale naknade.

– Preduzeće nam duguje šest toplih obroka i 11 naknada za prevoz. Problem se javlja i zbog toga što Vlada neredovno isplaćuje subvencije „Željeznicama“ – rekao je Marin i naglasio da zaposleni samo traže da budu plaćeni za svoj rad.

Tvrdi da uprava preduzeća ne želi da razgovara sa radnicima o problemima, zbog čega su Ministarstvu saobraćaja i veza RS uputili zahtjev za sastanak.

– Situacija u „Željeznicama“ zrela je za revoluciju. Preduzeće se samo koristi za stranačka zapošljavanja i postizanje izbornih rezultata – naveo je Marin.

Potpredsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Jelenko Dobraš  je rekao da pojedini radnici ne mogu više dolaziti na posao, jer ne primaju redovno plate i ostale naknade.

– Novi sastanak sindikata biće u srijedu i tada ćemo analizirati današnji skup i donijeti odluku o idućim koracima – rekao je Dobraš i dodao da radnici traže da budu uključeni u izradu pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta.

Predsjednik Sindikata željezničara RS Milijan Marković je rekao da cilj štrajka nije da se urušava preduzeće. Jednočasovni štrajk upozorenja sindikalne organizacije održale su i 6. aprila.

Portparol „Željeznica RS“ Nada Savić-Stevanović poručila je da plate, primanja i ostala potraživanja uprava isplaćuje u skladu sa raspoloživim novcem.

– Za pet mjeseci ove godine prihodi od prevoza bili su manji za 4,5 miliona KM u odnosu na isti period lani – rekla je Savić-Stevanović i dodala da će nacrt pravilnika o sistematizaciji biti dostavljen sindikatima da bi iznijeli mišljenje prije njegovog usvajanja.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kazali su da su primili zahtjev sindikalaca za sastanak sa ministrima saobraćaja i veza Neđom Trninićem i finansija Zoranom Tegeltijom, te upravom „Željeznica“ i da će on biti razmotren. Naglasili su da je „Željeznicama“ juče isplaćen grant za april u iznosu od 2,08 miliona maraka i da će uskoro biti isplaćena i subvencija za maj.

– Vlada RS godišnje iz budžeta „Željeznicama“ doznači 25 miliona KM subvencije. Subvencija su namijenjene za održavanje infrastrukture i sredstava za prevoz, a ne za plate radnika – kazali su u Ministarstvu saobraćaja.

„Željeznice“ su prošlu godinu završile sa gubitkom od 25,15 miliona, a akumulirani gubitak preduzeća na kraju 2015. godine popeo se na 43,23 miliona maraka.

Štetni ugovori
Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković rekao je da je potrebno utvrditi ko je odgovoran u upravi „Željeznica“ za sklopljene štetne ugovore.

Izvor: Glas Srpske