Connect with us

PRAVO

Donesena Uredba o utvrđivanju vlastitih prihoda, načina i rokova raspodjele

SARAJEVO – Vlada FBiH je, na današnjoj 64. sjednici u Sarajevu, donijela Uredbu o utvrđivanju vlastitih prihoda, načina i rokova raspodjele čije se odredbe odnose na korisnike budžeta Federacije BiH, opština, gradova i vanbudžetskih fondova, a utvrđivanje vrste vlastitih prihoda i načina i rokova raspodjele korisnika budžeta kantona bit će uređeno kantonalnim propisima.

Objavljeno

 


 

Pod vlastitim prihodima podrazumijevaju se prihodi koje korisnici budžeta ostvare obavljanjem osnovne djelatnosti i ostalih poslova na tržištu i ne obuhvataju prihode koje korisnici budžeta ostvare obavljajući osnovnu djelatnost propisanu zakonima ili drugim propisima o osnivanju, za koju je utvrđena visina naknade za usluge koje pružaju pravnim i fizičkim licima, kao ni prihodi ostvareni u internom poslovanju između korisnika budžeta na istom nivou vlasti.

Uredbom je propisan račun i način uplate vlastitih prihoda koje korisnikbudžeta ostvari na tržištu, kao i obaveza planiranja rashoda koji će biti pokriveni iz ostvarenih prihoda i način njihovog trošenja.

Propisana je i obaveza korisnika budžeta da donesu pravilnik o vlastitim prihodima, načinu i rokovima raspodjele. Federalnim korisnicima budžeta saglasnost na pravilnik daje Vlada Federacije BiH, a korisnicima budžeta općina i gradova općinski načelnik, odnosno gradonačelnik. Vanbudžetski fondovi donose pravilnik na koji mišljenje daje služba za finansije. Korisnici budžeta u općinama i gradovima i vanbudžetski fondovi dužni su donijeti pravilnike u roku od 90 dana od dana uspostave trezora.

Korisnici budžeta koji su osnovani za pružanje usluga smještaja, prehrane, proizvodnje i obavljanja sličnih poslova za određenu kategoriju korisnika, ostvarene prihode koriste u potpunosti za pokriće ukupnih rashoda.

Blagovremena naplata potraživanja, po osnovu vlastitih prihoda, kao i poduzimanje svih mjera za njihovu realizaciju je obaveza korisnika budžeta.

Reklama

Izvor: Akta.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu