Connect with us

PROIZVODI/USLUGE

„Kinder“ ostaje na policama

SVIJET, SRBIJA – Iz „Ferera“ kažu da rade na smanjenju štetnih ulja na ambalaži čokoladica. Desetkovana prodaja štanglica. Čokoladice „Kinder“ kojim se najčešće zaslađuju najmlađi i poslije optužbi za kancerogene materije – još se nalaze na rafovima prodavnica, ali ih kupci zaobilaze. Sporne štangle mogle su se u srijedu naći u svim prodavnicama u Srbiji, koje su ih i ranije prodavale. Ipak, od petoro trgovaca koje smo pitali kako ide prodaja – tek su na jednom mjestu u Beogradu rekli da su imali kupce „kinder“ čokoladica.

Objavljeno

 


 

Proizvođač ovih čokolada, „Ferero“, u srijedu je odgovorio na pitanja „Večernjih novosti“ o kancerogenim komponentama u njihovom proizvodu, gdje su rekli da već rade na smanjenju prisutnosti spornih mineralnih ulja.

– Rasprava o komponentama mineralnih ulja (MOSH / MOAH) u hrani nije nova i obuhvata široki raspon hrane iz najrazličitijih kategorija – kažu iz „Ferero Zagreba“. – Tragovi mineralnog ulja postoje gotovo svagdje u okolini i mogu se prenjeti na hranu na čitav niz različitih načina. Glavni izvori prenosa su štamparske boje koje sadrže komponente mineralnih ulja, a koje se koriste pri procesu recikliranja ambalaže. Mi u „Fereru“, zajedno sa svim našim partnerima u lancu distribucije hranom, radimo na tehničkim rješenjima kako bi se smanjila prisutnost te sve prisutne stvari koliko god je to moguće i kako bi se izbjeglo njeno prenošenje na hranu.

U „Fereru“ dodaju da već sada koriste za primarnu ambalažu isključivo neprocesuirana vlakna koja dolaze iz sertifikovanih održivih lanaca nabavke, a ne reciklirani materijal.

– „Ferero“ jamči da su svi proizvodi, uključujući pomenuti „kinder rigl“, proizvedeni po vrhunskim standardima kvaliteta, sa posebnom pažnjom posvećenom sigurnosti proizvoda, koja je uvijek u skladu sa svim strogim lokalnim propisima i zakonima o hrani – kažu u ovoj firmi.

U Ministarstvu poljoprivrede još nemaju nikakve informacije o istraživanju njemačkog udruženja potrošača „Fudvoč“, koje je u utorak objavilo da „kinder“ čokoladice u sebi sadrže visok procenat štetnih aromatičnih ulja, kao ni odluku međunarodnih ustanova o kontroli hrane.

Reklama

Domaća udruženja potrošača kažu da su ih u srijedu građani masovno zvali da se raspitaju o istinitosti tvrdnji da je „kinder“ – „zatrovan“.

– Ne znamo šta da kažemo ljudima jer se niko ne oglašava – kaže Petar Bogosavljević iz Udruženja potrošača Beograda. – Savetujemo građane da prate nove informacije, a da se do rasvetljavanja slučaja uzdrže od kupovine. Veliki je problem što potrošači imaju iskrivljenu sliku da su informisani više sada nego ranije o kvalitetu proizvoda, pa da zbog toga ovakvi slučajevi sve više izlaze u javnost. U stvari se radi o tome da je evidentno došlo do velikog pada kvaliteta. Odgovornost za kvalitet je preneta na prizvođača, a oni se dovijaju kako da uštede. Nema sistema kontrole, a prvenstveno od strane država. Inspekcije treba da rade testiranja, a ne da se oslanjaju na pojedinačna istraživanja i prijave potrošača.

„MARS“ – „SNIKERS“ POVUČEN
OVO je već drugi primjer od početka godine gde se na meti našao kvalitet čokolade za djecu. U februaru ove godine kompanija „Mars“ povukla je iz prodaje u Srbiji čokoladicu „snikers“, proizvedenu u Holandiji, zbog mogućnosti prisustva plastike u proizvodu. Tada je povučen „snikers“ u pakovanju od četiri komada po 50 grama, nakon što je u jednom od proizvoda u fabrici u Holandiji pronađen komadić plastike. Kompanija je upozorila potrošače koji su kupili „snikers“ četvoropak (4x50g) da ne bi trebalo da ih konzumiraju. „Mars“ je tada povukao više proizvoda iz 55 zemalja iz istog razloga.

Izvor: Večernje novosti

Nastavite čitati

PROIZVODI/USLUGE

Otvoren savremeni Tropic market i u Čelincu

Objavljeno

 

Od

Domaći trgovački lanac Tropic danas je u Čelincu, na adresi Kralja Petra Prvog 2, u 9:00 časova otvorio 64 poslovnu jedinicu. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Melanija Tramp će ponovo zablistati u Beminim papučma

Objavljeno

 

Od

Fabrika obuće Bema iz Banjaluke poslala je danas prvoj dami SAD Melaniji Tramp na poklon unikatne papuče, kao znak podrške za još jedan mandat njenom suprugu Donaldu Trampu u Bijeloj kući. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Bema podijelila svojim radnicima visokokvalitetnu obuću

Objavljeno

 

Od

Tvornica obuće „Beme“ svojim radnicima u Banjoj Luci podijelila je po jedan par visokokvalitetne kožne obuće. (više…)

Nastavite čitati

U trendu