Connect with us

PRAVO

Veliki interes za Zakon o javno-privatnom partnerstvu u Zenici

ZENICA – Vlada Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji s „USAID/Sida GOLD projektom“, predstavila je u Zenici novi model javno-privatnog partnerstva za ovaj kanton pod nazivom “Od ideje do uspjeha”.

Objavljeno

 


 

Prije mjesec dana Skupština ZDK-a je među prvim kantonima u Federaciji BiH usvojila novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu čije izmjene i dopune omogućavaju da on bude efikasnije provodiv.

Po riječima pomoćnika privrede ZDK-a Osmana Buze, novi zakon znatno unapređuje i jasnije definiše primjenu modela javno-privatnog partnerstva, i za njegovu primjenu već ima velikog interesa stranih kompanija i bh. dijaspore.

„Želimo da promijenimo mišljenje javnog i privatnog sektora i da budemo kvalitetan servis u realizaciji svih projekata, a to povrđuje i naša suradnja s USAID timom, koji nam je pružio ogromnu podršku“, ističe premijer ZDK-a Miralem Galijašević.

Novi zakon o javno-privatnom partnerstvu mogao bi uskoro da se djelimično primijeni i u Kantonu Sarajevo, a premijer ovog kantona Elmedin Konaković kaže da se radi o ozbiljnom pristupu ovoj materiji s jasno definiranim ciljevima i što je najvažnije nudi punu transparentnost kod realizacije projekata.

„Ovaj model je dobar primjer i za nas, ali i ostale zajednice u BiH. U Kantonu Sarajevo postoji Zakon o javno-privatnom partnerstvu i Zakon o koncesijama, ali su dosadašnji efekti primjene tih zakona jako slabi. Vidimo koliko su ljudi zainteresovani za temu i da kompletan realni privatni sektor čeka da se riješi ova problematika. Ovo je zaista nešto što ćemo zajedno vjerovatno i mi prepisivati kako bismo popravili Zakon o javno-privatnom partnerstu i Zakon o koncesijama“, naglasio je Konaković.

Reklama

Brojni poslodavci koji su sudjelovali na prezentaciji projekta pozdravili su donošenje novog zakona, a članovi Udruženja poslodavaca Zenica istakli su da je zakon dobar okvir za zajedničke projekte, ali da treba omogućiti još bolju zaštitu oba partnera u procesu ugovoranja i rada na određenom projektu.

I predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić naglašava da je ovaj zakon odlična podloga za dalje investiranje i radove.

-Mi nemamo dovoljno projekata i nemamo strategiju koji su to projekti interesantni za razvoj. Moramo što prije harmonizirati zakone u BiH na svim razinama i uskladiti s inicijativom Evropske unije, jer je to naš put u evropske integracije, a oni traže harmoniziranje i donošenje zakona kao što je to i danas Zakon o javno-privatnom partnerstvu – potcrtao je Bojić.

Izvor: Fena

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu