Connect with us

PRAVO

Metalska industrija u petak bi trebala dobiti granski kolektivni ugovor

SARAJEVO – Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH bit će potpisan sutra, 26. augusta, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

Objavljeno

 


U pregovorima su učestvovali: Sindikat metalaca,  Grupacija metalaca pri Udruženju poslodavaca FBiH, Federalna vlada i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

– Imali smo mnogo posla, ali smo uspjeli usaglasiti tekst granskog kolektivnog ugovora od kojeg će koristi imati više od 20.000 radnika u ovom, najbrojnijem sektoru – istakao je Melez.

Kolektivnim ugovorom, pojašnjava Melez, bit će uređena prava i obaveze poslodavaca i radnika u pogledu: pitanja iz radnih odnosa i pitanja u vezi s radnim odnosima, najniže plate, naknada, uslova za rad sindikata, postupka kolektivnog pregovaranja i načina mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova.

Takođe, odnosiće se i na druga pitanja od značaja za uređivanje odnosa između poslodavaca i radnika koja nisu ili nisu u cjelosti uređena Zakonom o radu i drugim propisima, odnosno na pitanja za koja je Zakon predvidio da će biti uređena kolektivnim ugovorom.

Po zaključivanju, novi ugovor će biti objavljen u Službenim novinama FBiH, a na snagu stupa naredni dan od dana objavljivanja.

Pregovarački tim prvi put se sastao 19. jula ove godine kada je dogovoren 81 od 85 članova prijedloga.

Reklama

Izvor: Fena

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu