Connect with us

BIZLIFE

7 načina da se oslobodite negativnih ljudi i loše energije oko sebe

Bez obzira na to da li je riječ o članu porodice, koleginici s posla, prijateljici ili čak potpuno nepoznatom čovjeku, susret s negativnom osobom može biti emocionalno iscrpljujući. Evo kako da se zaštitite…

Objavljeno

 


Negativci mogu na nas djelovati različito – neki od nas se naljute, neki rastuže, ponekad osjetimo da smo energetski potpuno ispražnjeni.

To ipak ne mora biti tako. Kao što postoje različiti razlozi zbog kojih je neka osoba negativno orijentisana, raspoložena pa čak i „naelektrisana“, tako i nama stoje na raspolaganju različita sredstva kojima se možemo zaštititi od negativnosti.

Poznata teza da se da su naše misli odgovorne za našu stvarnost pomoći će vam da negativce sagledate u drugačijem svetlu. Razmislite: da li vam njihova negativnost izvlači energiju ili im vi dopuštate da njome utiču na vas?

Što manje dozvoljavate da njihova negativnost djeluje na vas, to ćete je sve manje doživljavati i manje privlačiti.

Ne treba zaboraviti da je naš izbor kako ćemo reagovati na negativca. Ako nam neko kaže nešto negativno, obeshrabrujuće, pa čak i ponižavajuće, prvi impuls je da se naljutimo, budemo povrijeđeni pa čak i osjetimo mržnju prema toj osobi. Sve te negativne reakcije mogu da pojačavaju postupke negativca. Čak i ako ne odgovorimo verbalno, naše tijelo i energija koju emitujemo i primamo dozvoliće upliv negativnosti na našu psihu.

Zato treba primjeniti neki od sedam načina odbrane:

1. Upotrijebite snagu afirmacije

Reklama

Tokom negativnog susreta, kažite sebi „Biram da ne dozvolimo ovoj osobi da negativno utiče na mene.“ Zamislite bijelo svjetlo koje stvara prelijepu bijelu prepreku oko vašeg tijela i ne dozvoljava negativnosti da ide ka vama.

2. Imajte na umu da nema vaše greške

Ako se zbog postupaka negativca osećate obeshrabljeno, bezvijredno, znajte da tu nema vaše greške. Kad god neko napadne naše snove, ciljeve i ambicije, to je najčešće znak da oni nisu stigli tamo gde bi željeli da budu u tom trenutku svog života.

Umjesto što im dozvoljavate da prenose negativnosti na vas, pokušajte da da im ispričate zašto želite ono ka čemu stremite i ohrabrite ih da se oni posvete svojim snovima.

3. Uputite misao punu ljubavi

Svakome se može dogoditi susret sa neprijatnim strancem ili, jednostavno, nekim ko ima loš dan. Pre nego što bilo šta kažete, prvo zamislite bijelu prepreku od lijepog svijetla, upotrijebite afirmaciju: „Biram da ne dozvolim ovoj osobi da na mene negativno djeluje.“ Osmjehnite se, ponašajte se prijateljski i sačuvajte pribranost. Ponekad će i ovo biti dovoljno da se negativac umiri. Kad se susret s njim okonča, uputite mu misao punu ljubavi i nade da će mu se stanje popraviti i da će se jednog dana osećati bolje.

Reklama

4. Mislite na nešto pozitivno

Često se događa da neprijatnost od susreta s negativcem traje duže od susreta s njim. Ako se susret dogodi ujutru, može se desiti da se čitavog dana u mislima vraćate na to, više puta. Takav doživljaj je naročito energetski iscrpljujući. Primjenite „protivotrov“: kad god se u mislima vratite na susret, odmah pomislite na nešto lijepo – na svoje voljene, na svog ljubimca, na hobi, omiljeni film…

Zašto niste srećni u svom domu: 6 tačaka na kojima se skuplja negativna energija…

5. Navedite mozak da promjeni misaoni tok

Mijenjajte svoj misaoni tok intervencijama: počnite da u mislima recitujete svoju omiljenu pjesmu ili obnovite sjećanje na fabulu knjige koju trenutno čitate. Izvucite se iz razmišljanja o neprijatnom susretu.

6. Utišajte ego

Reklama

Moguće je da osjetite potrebu da se svađate pa čak i pobijete s negativcem. Možda mislite da ste u pravu, da on griješi, da ćete se osjećati bolje ako dokažete svoj stav. Odvija se, zapravo, borba ega i uma: u najvećem broju slučajeva vi ćete se osjećati lošije, a negativac će dobiti novo „ulje na vatru“. Kad osjete vaš bijes, oni se hrane energijom koja dolazi od vas. To im daje moć, a vi ostajete isceđeni. Povucite se iz svađe, znajući da to ne znači da ste slabi i da ne morate da dokazujete da ste u pravu. Ključno pitanje koje treba da postavite sebi je „da li želim da budem u pravu ili da budem srećan“?

7. Uklonite se

Jednostavno recite: „Žao mi je što se tako osjećaš.“ Ako je moguće, izađite iz prostorije. Kad se nađete u tišini, pošaljite misao punu ljubavi neprijatnoj osobi. Nemojte upijati njegovu ljutnju. Pustite je da ode. Obično će se svađa jednostavno time i okončati.

Ako vam se čini da ovo sve zvuči previše lako, objašnjenje je u tome što zaista i jeste tako. Ljudski um misli da sva rješenja treba da budu kompleksna da bi bila uspješna. Previše vremena provodimo u mozganju i traganju za ispravnim načinima kojima ćemo ispraviti negativnosti, a zapravo smo rješenje – mi sami.

Rješenje je u ljubavi. Budite ljubav i zračite ljubavlju.

 

Reklama

Izvor: Lisa

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu