Connect with us

PRAVO

Vlada umanjuje cijene zakupa prostora

SARAJEVO – Vlada Federacije BiH juče je izmijenila i dopunila Uredbu o uslovima, postupku i kriterijima davanja u zakup poslovnih prostora na kojima pravo upravljanja i korištenja ima Vlada FBiH.

Objavljeno

 


To je urađeno na inicijativu zakupaca poslovnih prostora koji se obraćaju federalnim insititucijama molbama za umanjenje zakupnine zbog teške finansijske situacije usljed smanjenja obima poslovanja.

S obzirom na to da se radi o zakupcima koji uredno izmiruju svoje obaveze, postoji opravdanost da zakupnine, na zahtjev zakupaca, budu umanjene po osnovu propisanih kriterija, uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog pravobranilaštva.

Izmjenama i dopunama je predviđeno da, nakon isteka, ugovor o zakupu može biti produžen putem aneksa na period do pet godina sa zakupcima koji redovno izmiruju zakupninu.

Izuzetno, ugovor može biti zaključen i na određeno vrijeme, na period do deset godina, u slučaju kada je poslovni prostor izuzetno devastiran i potrebna su ulaganja većih sredstava za dovođenje u uslovno stanje, što će utvrđivati ovlašteni sudski vještak građevinske struke kojeg angažuje zakupodavac.

Zakupcima će biti priznata ulaganja u visini do 60 posto tržišne vrijednosti poduzetih radova, saopšteno je iz kancelarije za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Izvor: Akta.ba

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu