Connect with us

PRAVO

Zakon o elektronskom dokumentu donio velike uštede

SRBIJA – Donošenje zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od povjerenja u elektronskom poslovanju, donijeće velike uštede privredi i državi.

Objavljeno

 


To je zaključeno je na Javnoj raspravi o nacrtu tog zakona održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Sekretarka Udruženja za informatiku i elektronsko poslovanje PKS-a Jelena Jovanović rekla je novinarima da će potpunom primjenom tog zakona biti omogućeno da privredni subjekti i građani potpuno elektronskim putem komuniciraju sa državom. 

Ona je kazala da će se uštede vidjeti kroz smanjenje redova na šalterima, jer više neće morati da s papirnim dokumentima dokazuje rođenje ili vjenčanje. 

„Donošenjem ovog zakona biće omogućeno i da se dokumentacioni materijal koji nastaje pri poslovanju svakog privrednog subjekta dugotrajno čuva, odnosno biće omogućeno njegovo arhiviranje u elektronskom obliku“, kazala je Jovanovićeva. 

Prema njenim riječima, najbolji primjer koji pokazuje koliko je elektronsko arhiviranje značajno za uštede državi je podatak da je centralna pisarnica državnih organa prije četiri godine imala više od 400 kilometara arhivske građe dokumenata. 

„Za jedno preduzeće koje ima više od 250 radnika ušteda elektronskog arhiviranja je jedna ogromna hala koja je im je sada potrebna i gde se čuvaju papiri, štedi se i struja, a nema izdataka i za ljude koji treba da čuvaju tu halu 24 sata dnevno“, navela je Jovanović. 

Javna rasprava o Nacrtu zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od povjerenja u elektronskom poslovanju, sprovodi se u periodu od 7. do 30. septembra 2016. godine.

Reklama

Izvor: Nova ekonomija

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu