Connect with us

PRAVO

Nacrt zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo

SARAJEVO – Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo utvrđeni su zakoni o prostornom uređenju Kantona Sarajevo i o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade.

Objavljeno

 


Kako je objasnio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić donošenju prvog navednog zakona pristupilo se radi stvaranja boljeg poslovnog ambijenata, kao i pojednostavljenja i ubrzanja procedura vezanih za građenje, te privlačenja investicija u Kantonu Sarajevo.

Te procedure se tiču izdavanja urbanističkih saglasnosti, građevinske i upotrebne dozvole i drugih neophodnih akata. One će biti pojednostavljene, a rok i troškovi za izdavanje dozvola investitorima  značajno skraćeni.

„Kad su u pitanju akti vezani za građenje, zakon predviđa da rokovi za njihovo izdavanje budu skraćeni na 15 dana. Uveden je i novi stručni akt – lokacijska informacija na upotrebnu dozvolu koja će biti osnov za ulazak u postupak izdavanja odobrenja za građenje“, naveo je Lukić.

Istakao je da je najznačajnija izmjena koju zakon predviđa uspostavljanje centra za pružanje usluga u okviru prostornog planiranja i građenja, u svim lokalnim zejednicama u kojem će investitior ili zainteresirani podnosilac zahtjeva moći dobiti sve potrebne informacije za realizaciju investicije.

„Centar će funkcionirati po „jednošalterskom principu“ u okviru postojećih općinskih službi. Osim mogućnosti da na tom mjestu bude podnesen zahtjev za investiciju, centar će imati i operativnu ulogu koja će se odnositi na osiguranje akata koji nisu upravni, a tiču se mišljenja javnih kantonalnh preduzeća i drugih preduzeća, a koji će biti pribavljani po službenoj dužnosti. Propisani rok komunalnim preduzećima za izdavanje mišljenja će biti 10 dana“, rekao je Lukić.

Danas utvrđeni Nacrt zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade predviđa usaglašavanje važećeg Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom sa Zakonom o stvarnim pravima, a razlog za njegovo donošenje je i potreba da na drugačiji način budu regulisana prava i obaveze etažnih vlasnika i upravnika (dosadašnjeg upravitelja), kao i predstavnika etažnih vlasnika.

Reklama

Predloženim rješenjima je vođeno računa o odredbama Zakona o stvarnim pravima u prelaznom periodu, dok etažni vlasnici svoje odnose ne urede u skladu s odredbama Zakona o stvarnim pravima koje se odnose na etažno vlasništvo.

Također, novim rješenjima je vođeno računa o dosadašnjim iskustvima u praćenju te oblasti, koja ukazuju na još uvijek nedovoljno razvijenu svijest i spoznaju etažnih vlasnika da su oni ti koji su u obavezi da vrše upravljanje i održavanje zajedničkih dijelova zgrade, te da regulišu svoje međusobne odnose posebnim ugovorom, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Izvor: Akta.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu