Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

Počinje Sajam i konferencija zelene gradnje

BEOGRAD – Sajam i konferencija zelene gradnje (Green building expo) biće održani u Beogradu od danas do 4. novembra, a okupiće oko 50 izlagača i više od 3.000 stručnjaka iz te oblasti, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Objavljeno

 



Posjetioci će, kako se očekuje, biti u prilici da se upoznaju sa svjetskim trendovima u održivoj gradnji arhitektonskim i inženjerskim održivim projektovanjem, upravljanjem zelenim investicijama, kao i segmentima energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom i racionalnog korišćenja vode u zelenim zgradama.

Izvršna direktorka Organizacionog odbora Sajma i konferencije i direktorka kompanije ENERGO Marija Golubović rekla je da će tokom sajma biti predstavljeni brojni proizvodi i usluge u ovoj oblasti, a planirane su i različite stručne radionice, promocije primera dobre prakse, kao i kursevi.

Kako je rekla, očekuje se da će sajam posjetiti i učestvovati stručnjaci iz najmanje 10 zemalja i eksperti zelene gradnje i srodnih djelatnosti.

„To sve je prilika da se edukujemo, da saznamo šta se događa na tržištu i u svijetu kako bi se na vrijeme pripremili za izlazak i pozicioniranje na tržištu jer zelena gradnja postaje sve značajnija“, istice Golubović.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić rekao je da je ono na čemu će Grad Beograd raditi u narednom periodu je da svako planiranje koje se tiče i saobraćaja i gradnje biti bude u funkciji očuvanja životne sredine.

„To je takozvani green building koncept, mobilnost, ekologija i korišćenje tehnologija, a sve u cilju da bi građani što kvalitetnije živjeli“, istako je Folić.

On je ukazao da se u glavnom gradu širi pešačka zona, a da je plan i da bude 100 km biciklističkih staza.

Reklama

Takođe, dodao je , izgradiće se i podzemne garaže kako bi za građane bile oslobođene pješačke zone.

Folić je podsjetio da su u Beogradu od nedavno u saobraćaju prvi električni autobusi, a plan je da se iduće godine kupi još tridesetak takvih vozila.

On je istakao da grad podržava konferencije poput konferencija zelene gradnje i promovisanje svih koncepta zelene gradnje.

Internacionalni marketing direktor u Američkom savjetu za zelenu gradnju Džozef Krea rekao je da će posetioci moći da se upoznaju sa aktivnostima savjeta i sertifikacionim programima.

Američki savjet za zelenu gradnju svjetski je nosilac vodećeg sistema sertifikacije Leadership in Energy and Environmental Design (LEED).

To je zeleni sertifikat koji garantuje kvalitet i održivost zgrada u zaštićenoj životnoj okolini u preko 160 zemalja.

Reklama

Kako je rekao, 32.000 projekata se sertifikuje na taj način.

Generalni sekretar italijansko-srpske privredne komore Oliver Lepori rekao je da će i ove godine na sajmu učestvovati preduzeća iz te zemlje, a da će biti i institucionalnih posjeta sajmu.

U okviru sajma u Belekspo centru biće organizovan okrugli sto o zelenom novinarstvu, 3. novembra .

Stručnjaci ukazuju da je ovaj sistem gradnje višestruko ekonomičniji i zdraviji od klasičnog jer obezbjeđuje oko 40 odsto manje korišćenja energije, 50 procenata manje vode.

Organizator skupa je kompanija Energo u saradnji i partnerstvu sa Američkim savetom zelene gradnje uz podršku grada Beograda i brojnih ambasada u Srbiji.

Izvor: RTV, foto: Beta

Reklama
Nastavite čitati

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu