Connect with us

OSTALO

Sarajevo domaćin Foruma ‘Bh. internet: Otvoren i siguran?’

SARAJEVO – Sarajevo će 21. oktobra biti domaćin Foruma „Bh. internet: Otvoren i siguran?“ u organizaciji One World Platform i Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK), pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova i uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Objavljeno

 


Izvršna direktorica One World Platform Valentina Hvale Pellizzer istakla je da učesnici Foruma, predstavnici akademske zajednice, vladinih i nevladinih organizacija i privrednih zajednica, neće donositi odluke, već otvoreno i neformalno razgovarati o upravljanju internetom među svim zainteresiranim stranama.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore kazao je da je danas svijet bez interneta  nezamisliv te da predstavlja alat koji je preoblikovao i ponovno definirao poslovanje, društvene interakcije i svakodnevnicu.

„Ali kao i sa svakim alatom koji sa sobom nosi tako veliku moć, ima onih koji žele tu moć zloupotrijebiti. S jedne strane, internet nam omogućava da kontaktiramo s prijateljima i kolegama širom svijeta, ali isto tako omogućava kriminalcima i terorističkim mrežama da neprimijećeni komuniciraju“, pojasnio je.

Međutim, dodao je da vlade i eksperti širom svijeta prepoznaju da vojni i odgovor agencija za provođenje zakona nije dovoljan da se spriječi nasilni ekstremizam i terorizam.

Stoga, naglasio je Moore, moraju postojati adekvatni odgovori na sadržaj na internetu koji direktno potiče na nasilje, koji uključuju i uklanjanje takvog sadržaja.

Generalni direktor RAK-a Predrag Kovač istakao je da se teme o kojima će se diskutovati na Forumu o upravljanju internetom, direktno ili indirektno odnose na rad ove agencije.

Reklama

Između ostalog, dodao je Kovač, na Forumu će se govoriti o panelu pod nazivom „Univerzalni pristup, da li smo svi jednaki/e?“, a koji se tiče pristupačnosti informaciono-komunikacionih tehnologija i usluga, kao i TV sadržaja osobama s invaliditetom.

„Procjenjuje se da čak 10 posto stanovnika BiH ima fizičke, senzorne, razvojne, mentalne ili emotivne oblike invalidnosti, a 30 posto je posredno ili neposredno pogođeno posljedicama fenomena invalidnosti“, naglasio je Kovač te dodao da se osobe s invaliditetom suočavaju s mnogim preprekama u pristupanju informacijama, jer je prilagođenost informaciono-komunikacionih tehnologija i usluga na niskom nivou.

Također je istakao da će se govoriti i o borbi protiv nasilnog ekstremizma na internetu i zaštiti prava na slobodu te ljudskim pravima i biznisu u bosanskohercegovačkoj internet ekonomiji.

Izvor: Fena

Nastavite čitati

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu