Connect with us

OSTALO

Njabolji poslovni potez: Još četiri strane firme u Derventi

DERVENTA – Dovođenje još četiri strane firme u Derventu najbolji je poslovni potez u Bosni i Hercegovini u avgustu.

Objavljeno

 


Derventa

 

 

U ovoj bosanskohercegovačkoj opštini već posluje 15 austrijskih, 12 italijanskih, i četiri njermačke kompanije a opštinska administracija na čelu sa načelnikom Miloradom Simićem čini sve što je u njenoj moći da se taj broj poveća.

Za najbolji poslovni potez u regiji izabran je dolazak kanadskog proizvođača autodijelova Magna International da svoje proizvodne pogone locira i u okolini Maribora u Sloveniji.

Ključni poslovni potez u ovom slučaju povukla je državna Agencija za zaštitu okoline dajući odobrenje za izgradnju fabrike boja što je prva u nizu investicija ukupne vrijednosti 1,24 milijarde evra.

Menadžeri Magne su odlučili da će ako ne dobiju saglasnost u Sloveniji ove investicije započeti u Mađarskoj ili nekoj drugoj evropskoj zemlji.

Reklama

U fabrici boja biće uposleno 400 radnika a u konačnici projekta planirano je uvođenje proizvodnje do 200.000 vozila godišnje i otvaranje 6.000 radnih mjesta čime ovo postaje najveća investicija u privredu Slovenije uopšte.

Francuska energetska kompanija Total odlučila se za kupovinu danskog Maersk Oila u transakciji vrijednoj 7,45 milijardi američkih dolara što je Indikator.ba izabrao za najbolji poslovni potez u Evropi u osmom mjesecu 2017. godine.

Očekivani efekri Ova akvizicija će za Maersk polučiuti sinergijski učinask veći od 400 miliona dolara, a otalu povećati zaradu od dionica, ubrzati novčane tokove i u narednim godinama obezbijediti dalji rast.

Kineske kompanije Anbang Insurance i HNA Group odvojeno su započele stvaranje novog diva na svjetskom financijskom trežištu a prvi korak je razmatranje kupovine udjela u njemačkoj osiguravajućoj kući Allianz koja slovi kao peta kompanija po veličini u svijetu u sektoru osiguranja.

Njena tržišna vrijednosgt iznosi 95 milijardi američkih dolara.

Vijest o tome procurila je u avgustu ove godine, a analitičari portala Indikator.ba su na bazi dodatnih provjera odlučili da ovu namjeru proglase najboljim poslovnim potezom u prošlom mjesecu.

Reklama

Analitičari uočavaju da je ovogodišnji avgust bio oskudan sa dobrim poslovnim odlukama, posebno u BiH, regiji i Evropi.

Na to su više nego prethodnih godina uticali sezona godišnjih odmora, posljedice klimatskih promjena (tropske vrućine, požari…) te pojačani ratni sukobi i politički konflikti u različitim dijelovima svijeta.

 

Izvor: Indikator.ba

Nastavite čitati

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu