Connect with us

OSTALO

Hrana nije namijenjena da njome samo napunimo želudac: Ona nam daje kvalitet misli!

Budući da je hranjenje jedna od dvije glavne funkcije jezika te je ono ključno za naš opstanak, logično je prehrana jedan od najučinkovitijih medija za pokretanje promjena u svijesti.

Objavljeno

 


hrana svjeza

 

 

Svako od nas je imao iskustvo da je probao obrok koji je napraavljen s ljubavlju i osjetio trenutnu transformaciju svijesti, nakon čega slijedi osjećaj uzajamne ljubavi prema osobi koja ga je pripremila. Činjenica je da hrana pripremljena s namjerom ljubavi može komunicirati na bilo kojem jeziku.

Takva hrana ima sposobnost razbiti barijere i preokrenuti ljutnju u ljubav, strah u povjerenje i neznanje u prosvjetljenje. To je više nego očito u ljubavnoj razmjeni između majke i djeteta.

Ako učinimo određeni napor i usredsredimo se na ovaj vrlo bitan dio našeg života – jedenje – mogu nam se dogoditi nevjerojatne i transformativne stvari. Biodinamički guru Peter Proctor smatra da kvalitetna hrana pomaže ljudima donositi moralne odluke i imati moralne misli: “Hrana nije namijenjena da njome samo napunimo želudac. Ona nam zapravo daje stvarnu kvalitetu misli i mi shvatamo da je to ono što je svijetu potrebno.” (Iz dokumentarnog filma ‘One man, one cow, one planet’).

Kad živite svjesno, počevši od svjesne ishrane, živjet ćete svjesno i u svim svojim mislima i djelima. Vaš život će biti dosljedan i u skladu sa svojom sredinom. Hrana je najosnovnija potreba života. Njena svrha je da hrani tijelo, um i dušu. Hrana bi nam trebala dati život, očistiti naše tijelo i izdići naš duh. Hrana ne bi trebala biti samo gorivo za naše fizičko tijelo.

Reklama

Prema svim joga tradicijama, hrana koja je stara, raspadnuta, i koja se sastoji od mrtvog mesa će zagaditi tijelo i svijest, dok će hrana koja je svježa, hranjiva te lišena patnje i boli, obogatiti tijelo, očistiti um i zadovoljiti dušu. U Bhagavad-Giti se navodi da se sva hrana može klasifikovati prema svojoj nasljednoj kvaliteti i načinu na koji ona utiče na naše tijelo i um.

“Hrana koju karakteriše guna vrline povećava trajanje života, pročišćava naše postojanje, daje snagu, zdravlje, sreću i zadovoljstvo. Takva oplemenjujuća hrana je slatka, sočna, masna i prija srcu.” (Bhagavad-gita 17.8)

“Hrana koja je previše gorka, kisela, slana, ljuta, oštra, suha i vruća je draga osobama u guni strasti. Takva hrana uzrokuje nesreću, bijedu i bolest.” (Bhagavad-gita 17.9)

“Hrana koja je pripremljena više od tri sata prije jela, hrana koja je bezukusna, trula i smrdljiva i hrana koja se sastoji od ostataka i nedodirljivih stvari je draga osobama u guni tame.” (Bhagavad-gita 17.10)

Hrana koju vole neprosvijetljeni ljudi je u suštini ona hrana koja se raspada i koja je nečista. Kao što se može pretpostaviti, meso i riba su namirnice koje pripadaju toj nižoj guni i stoga, ako netko doista želi prosvjetljenje i najsvetiju vezu s prirodnim svijetom, treba takvu hranu izbjegavati.

 

Reklama

 

 

Paul Rodney Turner, Food Yogi

Izvor: Atma.hr

Nastavite čitati

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu