Connect with us

OSTALO

Koje namirnice su najzdravije?

Krije li se u vašem domu najzdravija hrana na svijetu? Takozvana “superhrana” sastoji se od supersastojaka koji vašem tijelu pružaju sve potrebno za zdravlje. Vrijeme je da vas upoznamo s najzdravijom hranom te s najjednostavnijom i najukusnijom pripremom iste.

Objavljeno

 


Najzdravije namirnice

 

Najzdravije namirnice

Gljive

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive reguliraju razinu estrogena kod žena, te štite od raka dojke.

– Brzi recept: Narežite gljive na šnite i prepržite na maslinovom ulju, dodajte češnjaka i vina te pirjajte dok vino ne ishlapi. Odličan prilog uz pečena pileća prsa.

 

Ječam 

Reklama

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog kolesterola, te vrlo koristan za regulaciju probave.

– Brzi recept: Skuhajte ječam i grah te dodajte koje god vam povrće padne na pamet i dobili ste ukusno varivo. Želite li bolji okus prepržite komadiće pršuta i dodajte u varivo.

 

Orasi

Nevjerojatna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i reguliraju dobar kolesterol.

– Brzi recept: Kako bi iz ove namirnice izvukli samo najzdravije, nije potrebna nikakva priprema. Pomiješajte šaku oraha, suhih smokvi i sjeme anisa i dobili ste energetsku bombu koju možete kombinirati umjesto deserta ili između obroka.

Reklama

 

Integralna tjestenina

Najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Cjelovite žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.

– Brzi recept: Prepržite malo češnjaka i dodajte tunu u maslinovom ulju, kukuruz i nasjeckanu rajčicu. Umak poslužite s parmezanom uz integralno tijesto.

 

Maslac od kikirikija ili badema

Reklama

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete i sami napraviti.

– Brzi recept: Miksajte 2 šalice prženog kikirikija ili badema, jednu i pol žličicu ulja, pola žličice smeđeg šećera i prstohvat soli. Volite li slađi maslac dodajte malo meda.

 

Kvinoja

Kvinoja nije žitarica, nego sjemenka biljke koja je srodna špinatu. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijem i željezom te pruža tijelu energiju.

– Brzi recept: S obzirom na to da je kvinoja prilog koji ide uz sva jela, pripremite je umjesto riže i tjestenine. Izvrstan je dodatak kuhanom povrću i piletini s roštilja.

Reklama

 

Obrano mlijeko

Obrano mlijeko sadrži devet esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcij, vitamin B koji je dobar za neurološku funkciju te vitamin D koji je borac protiv raka.

– Brzi recept: Odmaknite se od bijele kave ili uobičajene šalice mlijeka i začinite ovaj napitak s ekstraktom vanilije i cimetom.

 

Borovnica

Reklama

Ovo supervoće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidans i izuzetno je koristan za jačanje krvnih žila. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalija, kalcija i željeza.

– Brzi recept: Sladoled od vanilije ili jogurt prelijte ovim ukusnim voćem i dobili ste zdravi desert.

 

Bulgur

Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijem, kalijem i B vitaminom. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.

– Brzi recept: Baš poput riže, tjestenine i već spomenute kvinoje, bulgur je ukusan i neutralan prilog koji možete kombinirati uz sva jela.

Reklama

 

Leća

Leća se ubraja u grupu zrnatih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljikohidrata.

– Brzi recept: Leća se odlično slaže s rajčicom, lukom, češnjakom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčjim i kozjim sirevima pa napravite ukusno varivo ili kao prilog mesu.

 

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Reklama
Nastavite čitati

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu